Wednesday, December 30, 2009

Bukan Rutin Harian

Petang ini ann ada aktiviti lain dari rutin harian..ann melayan Akmal (anak Zahri) main permainan nih...cam lego gak lah...nilah gambar yang sempat di'snap'...tak sempat nak snap byk2 sebab sibuk dok buat kerja..pegang spanar tau...hehehe

**budak tak seberapa, orang tua yang lebih...
**bagus gak permainan nih, menguji minda juga lah..

Tuesday, December 29, 2009

Rindu....

Saya tak tahu kenapa..tapi saya sentiasa rindukan dia...walaupun setiap hari berjumpa...saya masih tetap rindukan dia...kadang kala saya bingung, kenapa perasaan ini jadi tidak menentu...sentiasa inginkan dia di hadapanku...

*awat aku berjiwang pulak nih...???

Akmal Haffiz...

Anak sedara no-2...umur 3 tahun...
balik kg baru2 nih..akmal dah kenal mak uda dan pak uda dia..so, tak susah nak jaga..mama dia tak de pon tak kesah..sampaikan mak uda dia tak boleh pakai tudung dan bawak beg..sibuk dia tanya..."de, ane..." ("mak uda nak gi mane")...penat lah nak menjawab...bila ckp nak gi jalan...terus keluar perkataan nih..."amai nk itut" ("akmal nak ikut")...dia tau kalau mak uda dia keluar, pak uda mesti keluar juga..so, terus jumpa pak uda..cakap nak ikut...macam biase..klu dengan pak uda..semua dapat...lebih2 lagi yang minta tuh,Akmal..
malam 26hb Dis 2009, Akmal disakat kakaknya, Puteri..kakak tayang kasut sekolahnya...ape lagi..akmal pon nak lah jugak...masa tuh da pukul 8 lebih, so mama pujuk beli kasut esok..bila mama suruh tanya pak uda dia terus berlari jumpa pak uda dalam bilik..bila pak uda tanye nak apa, terus buat muka kesian..pastu cakap ngan bahasa dia.."nk li acut llah" ("nak beli kasut sekolah")..bila pak uda kata esok..muka tak puas hati...pak uda tak sampai hati terus kata boleh lah..
sekali smpi je kat giant akmal dah tidur..tp kitorg beli juga kasut dia..masuk giant...mula2 tengok harga RM17.90..cari lagi..terjumpa harga RM7.99..cari saiz akmal..skali tak delah pulak..saiz paling kecil 28..tp pak uda kata beli je la..nnti pakai stokin...bila bayar, skali lagi kami terkejut sebab cashier tuh cakap RM3.99...kitorg rasa berjaya sebab mama dia da pesan, beli yg paling murah..sebab tak nak membazir...
nilah aksi akmal ngan pak uda..
klu ngan pak uda, tak mahu lepas...

Monday, December 28, 2009

Bowling @ Danga Mall

Pada 25hb Dis 2009, Jam 11 malam..
Ann ngan akim, along, hazirah, husaini, puteri, sofia dan muazam(kwn akim) pergi main bowling...hubby bg keizinan untuk merasa bujang sekejap kali nih..dia jaga akmal kat rumah..sebab akmal tidur..wah..best..best...punyalah lama tak main bowling...last main masa bujang..tak ingat bulan berapa...
yang kelakarnya, budak2 nih semua cam orang tak makan malam lagi..sibuk dok makan nugget ngan fun fries..bkn sibuk nak main bowling...pastu pegang bola tgn berminyak2...:)
so, inilah aksi2 pemain pada malam itu...

Pemain termuda 4 thn, puteri. diikuti husaini 7 thn..

Tengoklah gaya husaini dan puteri, mengalahkan pemain profesional..siap bercekak pinggang..:)

uncle akim sibuk mengajar anak murid sorang nih...letih tau...

**lagi best klu angah ngan kak mas ada, pastu haffiz, azhar, khairi pun ada...mmg havoc...hehehe
bila lah nak buat camnih lagi eh...

Tuesday, December 22, 2009

Gambar Bogor 2


Di Taman Safari



Wednesday, December 16, 2009

Game

Semalam ann beli permainan nih, tak taulah apa namanya...bukan apa, beli untuk 2 orang adik ipar yang datang ke rumah...kesian dengan yang umur 9 tahun tuh..boring duduk jer kat rumah...so, malam tadi dia pun terus ajak main...mula2 main berempat..ann, hubby, pipi dan yati...masuk waktu maghrib je, hubby n pipi bangun dulu..tinggal ann dan yati..layan lagi...lepas hubby sudah solat..ann lak bangun...cakap kat yati...kita solat dulu...nanti malam sambung lagi..oklah...kul lapan sambung main...sampai pukul 8.40 malam...lepas balik dari ambil kereta customer...dalam pukul 11 lebih, yati boleh ajak main lagi...ann pon layan la sebab kat rumah tinggal kami berdua je..hubby n pipi hantar kwn dia ke pudu...

**nasib baik dia suka main, ann risau sebab dia nih da macam tomboy...main bola sepak, guli, gasing...

Tuesday, December 15, 2009

Gambar Bogor 1

Nih kat Rumah Makan Khas Sunda Saung Kuring masa dinner

di Safari Park, Bogor

Inilah peserta dan tenaga pengajar yang terlibat


**nnti ann upload lg gambar...nih bukan dari kamera ann...nih dari kamera BMKG...

International Workshop Data Rescue

Sebenarnya, pemergian ann ke Bogor minggu lepas adalah disebabkan ann perlu menghadiri International Workshop Data Rescue yang dianjurkan oleh BMKG dan Nederlands...kursus berkaitan analisis data...software boleh didapati di sini, menggunakan RClimDex software....

Monday, December 14, 2009

Alhamdulillah...

Malam semalan dalam pukul 7 pm ann dapat call dari sorg yang tidak dikenali...rupa2nya pekerja Air Asia...yang nak hantar beg yang tercicir tuh...Alhmdulillah...sebab masa buat report, ikut polisi selama 2 minggu baru boleh dapat blk beg tuh...tp bagi kes ann nih dalam masa 30 jam sahaja sudah dapat balik beg ann...so, terima kasih la kepada staf yang uruskan report ann tuh...kalau tak silap nama dia En. Ibrahim dan En. Anand...thanx a lot...

**disebabkan kecekapan mereka, kwn2 kat ofis nih dpt la kenangan ann dari sana...kalau tak terpaksa tunggu 2 minggu....hehehe

Saturday, December 12, 2009

Tak Puas Hati!!

Ini kes penyingkiran untuk Edola Kecil 2....
penyingkiran pertama Sam...kedua Fienas pulak....dua2 peserta nih bagus nyanyiannya...sedih sangat sebab diorang terkeluar...
Sam terkeluar sebab tak nak tengok kawan2nya tersingkir, so dia menawarkan diri untuk penyingkiran kali pertama...
Pada pandangan ann, ann bersemangat nak tengok Edola Kecil 2 nih setiap minggu adalah sebab nak tengok Sam nyanyi...tapi bila tengok Sam dah tak akan nyanyi lagi untuk minggu seterusnya...mula kurang bersemangat...sekarang nih ann cuma tertunggu2 Arill, Ain, Azam dan Dayana...
tadi hubby gelakkan ann sebab ann nak cadangkan supaya dibuat undi masuk kepada peserta yang terkeluar..sebab ann nak Sam masuk semula....
Kepada TV9...minta pertimbangkan cadangan saya ini yer...hehehe...(masuk air)

Awan Dania???

Dalam flight tadi...baru je duduk dalam 10 minit, tiba2 ann terbau sesuatu yang tidak menyenangkan...sampaikan pening kepala...tiba2 hubby tercari2 something..bila tanya dia kata bau kaki orang...ann pon baru terfikir, ya betul.. bau kaki orang...lepas tuh ann dgr hubby sound budak belakang...dik boleh pakai kasut tak...rupanya budak belakang kitorang buka kasut..pastu kaki letak kat atas...amboiii...pastu ingtkan oklah....selang 10 minit lagi..bau lagi...hubby toleh belakang lagi...rupanya budak tuh buka kasut dan siap baring atas seat..sebab seat sebelahnya kosong...hubby yang memang tengah bengang terus sound dengan kuatnya...dik, pakai kasutlah, busuklah bau kaki....ann masa tuh dah cium minyak cap kapak...

**betul2 macam cerita Awan Dania...hehehe...macam-macam hal manusia nih kan...

Selamat Pulang, tapi...

Alhamdulillah...kami selamat pulang ke tanah air...
tapi nih skrg tengah sakit hati, sakit kepala, marah, geram dan tah tak tau apa perasaan lagi tah...beg besar ann tertinggal kat Airport Jakarta...aaarrgggghhhh...geramnya, semua nota dan maklumat kursus ada dalam beg tuh...baju tak basuh pon ada gak dalam beg tuh...dan semua yang ann beli nak bg kawan2 pon ade kat dalam beg tuh...so, kepada semua kawan2 sabar lah yer...lagi 2 minggu baru dapat habuan korang...eeeiiii...geramnya....

**kepada petugas kat airport Jakarta tuh, buat kerja tu biarlah betul2...klu jadi camni penumpang yg susah..awak tak susah pon...(eh, bukan diorg baca pon)

Thursday, December 10, 2009

BOGOR 2

Hari ini kelas hanya setengah hari..iaitu sampai pukul 12.30pm sahaja...petang kami ada aktiviti jalan2 ke Safari Park...cam best jer dengar kan..
semalam hubby demam...muntah2 dan cirit birit..biaselah...penangan makanan di sini yang acarnya bercuka..rupa2nya setiap kali makan dia akan makan acar dan sambal tuh..sambal tuh memang pedas...ann memang langsung tak boleh makan...jadi malam tadi, ann terpaksa menjelum kepala dan badan dia...nasib baik la tak berapa penat semalam...nasib baik pagi nih dia da sihat..dah boleh makan...ann suruh dia makan roti jer...tak boleh makan makanan lain...
malam ini ada dinner di Saung Kuring Resraurant...berdekatan dengan Safari Park...
pasal ole2 tuk kawan2 tuh...insyaallah akan dibeli di Safari Park...
ok..kelas da nak start....ann nak sambung buat analisis data nih...esok ada presentation...babai orang kat Malaysia...

**rindu masakan dan orang2 di Malaysia...

Wednesday, December 9, 2009

BOGOR 1

Hari ini sudah masuk hari ke-4 ann di Bogor, Indonesia...semalam ann da taip panjang lebar untuk entry terbaru..tetapi malangnya tiba2 PC nih hang pulak..so, tak dptla ann nak taip semula aper yg ann ceritakan semalam..
ann cuma nak cerita..semalam barulah kami pergi berjalan2...ann dan suami...itupun setelah salah seorang peserta dari Indonesia menyarankan supaya kami menyewa kereta...kami sewa kereta yang ditelefon oleh pihak hotel...itu lebih selamat..sebab driver tuh akan teman kami pergi ke mana saja kami pergi..harganya 1 jam= 100,000 rupiah...oklah daripada kami ditipu oleh teksi2 seperti aper yg lilly bgtau tuh...so semalam barulah kami beli ole-ole untuk adik beradik...sbb semalam berjalan lepas maghrib..dah gelap..so, takde gambar...

**di sini ann selalu terlupa bawa kamera waktu jln2 dan kelas...so, mmg tak berapa nak ada gambar...

Saturday, December 5, 2009

Bersiap-siap terbang ke Bogor

Petang ini, ann dan hubby akan pergi ke rumah za, bermalam di sana...esok pukul 6 pagi erix akan hantar kami ke LCCT...untuk kami terbang ke Jakarta seterusnya ke Bogor, Indonesia...
Thanx kpd Za dan Erix sebab menawarkan diri untuk menumpangkan dan menghantar kami berdua...budi awak berduammg ann tak terbalas..terlalu byk...
Friend Forever...

Friday, December 4, 2009

Anjing Mabuk

Wednesday, December 2, 2009

Hari Pertunangan Adik Ipar

Pada hari Ahad, 29 Nov 2009...
Adik ipar ann, Saron selamat bertunang dengan pilihan hatinya, Farah..
didoakan semoga talian pertunangan yang terjalin ini berkekalan sehingga ke jinjang pelamin...amin...

Inilah dia tunang Saron, Farah

Saron dengan 9 dulang hantarannya

satu-satunya hantaran favourite ann yang digubah oleh manja...

Borang Kaji Selidik


E-LEARNING VS TRADISIONAL


Kepada semua kawan2, minta tolong isi borang kaji selidik kat atas nih...bukan aper, tolong adik ann yang tengah belajar kat CIAST...memang tak dapat hadiah...tapi cukuplah dapat pahala sebab tolong 'budak sekolah'...tolong yer kawan2...budi baik kalian yang meluangkan masa dan idea diucapkan ribuan terima kasih...

ceh..sekali ann wat ayat, dasattt....

Tuesday, November 24, 2009

Puteri Dyana Balqis

puteri: nenek, nih hp saper...pok shu nyer eh...
nenek: haah..naper, kakak nak ker...
puteri: nak..tp atak nak yang butak-butak tu...(translate:nak..tp kakak nak yang buka-buka tu) (sambil buat gaya pegang hp yang boleh buka2 tuh..aper tah namanya...)

Budak-budak sekarang...dah pandai nak hp walaupon umur baru 4 tahun...

**pelat puteri memang pekat lagi walaupun umur sudah empat tahun...bila lah awak boleh cakap betul2 atak oit...atok dia cakap, dia ikut mak uda dia...hehehe...siapa mak uda dia eh...

Happy Birthday Abang



Monday, November 23, 2009

Sejuknya...

Aircond yang terlalu kuat telah menyejukkan meehoon gorengku...huhuhu...
Sejuknya kat ICT nih...dah menggigil nih..boleh selsema la klu hari2 cam nih...

Thursday, November 19, 2009

Serba tak kena

Tak tau kenapa, tapi hari ini ann rasa serba tak kena...mula2 pagi tadi pecahkan botol perfume (one drop perfume)...kena lap perfume yang tumpah..lepas tuh masa buat air, gula tertumpah...satu kerja nak mengemas lagi...bila dah sampai office, baru teringat...api nasi..dah tutup ke belum???hai...berdebar nak tunggu hubby sampai rumah, nak tanya..dah tutup ke belum api nasi tuh..
pagi tadi tiba2 hubby buat kenyataan yang membuatkan ann berfikir sampai sekarang...
sayang nih kenapa?abang tengok akhir2 nih teruk betul..asyik lupa aje...benda2 penting pulak tuh...(dengan muka yang serius...takutnye...)

Bila fikir semula, memang dah beberapa kali ann alami situasi lupa tak hengat nih...jawapannya buat masa ini, tah..tak tau...:)

Wednesday, November 18, 2009

Main hujan

hari ini dua kali ann, cengko dan azri main hujan...sekali kat Hotel Nicco, sekali kat Stn LRT Taman Jaya...dah lama tak main hujan...sesekali seronok gak..cuma yang tak seronoknya pakai baju kurung..kalau pakai t-shirt tuh..mmg syok...

Friday, November 13, 2009

Jom Main Golf

Hari nih ada acara pukul bola golf, hehehe...lihatlah aksi-aksi peserta bagi dalam pertandingan ini...

inilah pesertanya yer...:)

Peserta cengko tak puas hati sebab kalah..hahaha

Dah macam main hoki...

Inilah aktiviti riadah untuk hari ini...

fuhhh....lega

akhirnya sampai juga tarikh 13 November 2009...hari akhir hantar assignment...biasa lah..kalau dah namanya ANN..bagilah berapa puluh hari pon untuk buat assignment, hari-hari terakhir juga yang akan menjadi hari siapkan assignment...so, skrg time tuk berdoa supaya lulus....aminnnn....

Thursday, November 12, 2009

Bad Mood

Today, I'm in bad mood....aaarrrrrgggghhhhhhhh..
Tensionnyaaaa....

Wednesday, November 11, 2009

2 minit

hari ini 1st time lmbt setelah 2 bln tidak lewat masuk kerja..lewat 2 minit...sebab aper lambat? sebab ann bangun lambat...bangun pukul 7.20pagi...camne boleh bgn lambat...sebab otak penat sgt...tidur mlm tadi kul 12 am...siapkan assignment. dr hari jumaat lepas lg tidur lewat...tiga malam tidur pukul 3 am...sekarang nih terbayang bantal je...ngantuk dan tiada mood...bila lah baru boleh nak qada' tidur nih...

**mlm tadi mimpi gaduh ngan angah..sebab tuh badan letih semacam...asal lak aku nak gaduh ngan angah lak...rindu kat org kg la nih...

Monday, November 9, 2009

Idola Kecil 2


Rancangan Program TV 9 yang mengetengahkan bakat anak-anak berusia 7 - 12 tahun. Rancangannya setiap hari Sabtu jam 9.30 malam.
Ann dan suami memang suka sangat rancangan ini dari Idola Kecil 1...kami suka tengok anak-anak comel menyanyi...aksi diorg nih jujur..bukan lakonan yang selalunya terdapat dalam program realiti orang dewasa cam Akademi Fantasia, MyStarz LG, Anak Wayang dan lain-lain lah...
untuk siri ke-2 ini, peserta favourite ann Dayana dan Sam (satu2nya peserta Cina).. Suka tengok Sam nih sebab kesungguhan dia yang pada mulanya hafal satu lagu selama satu tahun... betapalah jujurnya anak-anak kecil ini...Sabtu lepas adalah konsert pertama bagi semua peserta Idola Kecil ini, tapi diorg perform kalah orang besar...klu tengok rancangan orang dewasa mmg menyakitkan hati.kononnya minggu pertama takut2..tapi klu nak dibandingkan dengan anak-anak nih...mmg kalah la diorg nih...

**bukan menggalakkan anak2 masuk dunia hiburan, tapi dah terlanjur ada rancangan nih, tengok la semata-mata untuk hiburan keluarga...

Friday, November 6, 2009

Jalan-Jalan Cari Makan

Restoran Sup Matsirat, Bandar Kinrara (dekat Giant)

Pada 19hb Oktober 2009 lepas suami bawa gi makan kat restoran nih, dah lama dia nak bawa sebab dari luar macam best jer...so pada hari tuh dia tunaikan atas alasan celebrate birthday ann...suasana dalam restoran nih mmg cool, cantik dan tenang...suasana kg nelayan...walau macamana best pon suasana dlm restoran, tp yg paling penting masakan dia sedap ke tidak..betul tak? so, ann nak bagitau makanan dia mmg sedap..kami berdua je makan, tp order cam nak mkn 3-4 org...kami order kangkung belacan, sup daging dan ikan siakap masak tiga rasa...kitorg makan mmg cam org kebulur, tak toleh kiri kanan..senyap je...pelayan2 kat kedai tuh pon cam pelik agaknya tgk kitorg makan...makan berdua je..tp licinnnn...hehehe...siap masa bayar cashier tuh tanyer lg..sedap tak makanan yang dia hidangkan..kami mstila jawab sedap..sebab dah licin...harga pon not bad..ok..berbaloi dengan apa yang kita makan...so klu ada sesiapa nak cuba..silakan lah yer...

Cuti Rehat - MC

Rugi jer cuti rehat semalam, sbb ann kena cirit birit..suami pon kena juga..tak tahua mana silapnya, mungkin lauk yang dia beli kot...biasalah orang malas masak..beli lauk aje lah...akibatnya..kami bergilir2 masuk toilet...
ann rasa rugi je cuti yang da apply, baik ambil MC je, boleh simpan cuti..tp disebabkan malas nak pergi klinik..tambahan pula ada urusan yang nak diselesaikan...takde la kami nih pergi klinik...

moralnya: jangan asyik nak beli lauk je..lain kali masak sendiri..pasti selamat....

Wednesday, November 4, 2009

Cuti Rehat

Esok, 5hb November 2009...ann cuti sebab nak teman suami pergi interview...ini alasan pertama, alasan kedua ann penat sangat..bukan penat badan, tapi penat otak...rasanya tak boleh dah nak fikir dengan lebih rasional...so, esok lepas balik dari Semenyih, suami plan nak gi
Putrajaya...saja jalan-jalan...tengok dulu cuaca esok, klu mengizinkan bolehlah berjalan tp kalau tak mengizinkan terpaksalah berehat saja dekat rumah...huhuhu...

so, kepada eZa, sunyi la awak esok yer..lily ngan ann takde...

WP3 - WP2

Bulan Nov nih ann tukar waktu bekerja dari WP3 ke WP2...sebelum ini masuk kerja pukul 8.30 pagi balik pukul 5.30 petang, sekarang masuk pukul 8.00 pagi dan balik pukul 5.00 petang...
Apa yang ann perasan, bila balik pukul 5.00 petang nih, terasa awal sangat sebab macam banyak je lg kerja yang belum selesai pada pukul 5.00 petang tuh...tp terpaksa balik sebab 'driver' dah tunggu...

**lepas ini mesti lebih pandai susun kerja supaya siap mengikut target yang telah ditetapkan...

Sunday, November 1, 2009

Wajah Baru

Esok...Isnin

esok Isnin..2 Nov 2009...1st day untuk tahun ini masuk kerja ikut WP2 (8.00am - 5.00 pm).. harap2 esok tak lambat...hehehe...dah terbiasa bangun lambat..esok tak boleh lambat...dan berharap pagi esok adalah permulaan yang baik untuk memulakan kerja serta meneruskan kehidupan ini...

kita tgk apa pulak yang akan berlaku esok...apa lagi yang akan dijadikan isu untuk 'menegur' ann...untuk menunjukkan yang ann salah dan membelakangkan die...tunggu sajalah esok...

harap2 ann dapat bersabar dan bertahan dengan kerenah manusia yang seorang ini..aminnn...

Thursday, October 29, 2009

Bingitttt.....

Pagi nih dtg office, tenang je perasaan dan suasana sekeliling...tiba2 tgh sedap2 makan ngan eZa, dtg lak makcik sorg nih memekak...pastu kuarla sume fakta tah aper2...melarat sampai tah aper2...boring tol..bingit jer...ann wat dono je...malas layanz..sian kat eZa terpaksa menadah telinga...yang tak tadah telinga nih pon bingit...ape lg yg tadah kan...

**bila la dia nak blah dr sini...

Tuesday, October 27, 2009

PAGI2 DAH KENA.....

ARI NIH ANN GERAM LG...GERAM NGAN ORG KAT OPIS NIH GAK..PAGI2 SMPI TGH SEDAP2 BREAKFAST..KENE MARAH...KLU YG MARAH TUH BOS KER..OKLA GAK, BOLE ACCEPT...NIH YG MARAH SAME LEVEL JER..PASTU BKN SALAH ANN LAK TUH...PANAZ JE HATI...TP YELAH, KITER NIH KAN ORG YG SOPAN..BAIK..TAK NAK MELAWAN ORG TUA...SATU LG TGH BLUR..TIBER2 KENE MARAH, TAK SEMPAT NAK TEPIS...HAL YG DIE MARAH TUH TAKDE LA SERIUS PON..PASAL SOKONG CUTI JER...TU PON JD ISU..SUME NAK FORMAL...MESTI EMAIL...BORING TUL...
KLU DIE TAKDE MASA KITER BINCANG LAIN LA CITER..MASALAHNYER MASA BINCANG DIE ADE..TP TAH APER KENE ARI NIH ASIK CR SALAH ORG JE...DAN ORG YG DIE TAK PUAS ATI TUH...ANN...HUHHHH...SUNGGUHLA GERAMNYER HATI KU INI...

**DA JD TAK BEST SUASANA KERJA KAT ICT NIH SKRG..NAK DTG KEJE PON MALAS...
**YG MEMBUATKAN ANN MARAH SANGAT NIH SBB HARI NIH ADALAH HARI ANN PALING BERSEMANGAT TUK GI KERJA..SAMPAI2 KENE MARAH...HANGIN TUL LAH....
**SABARLA WAHAI HATI....

Monday, October 26, 2009

PANAZZZZ HATI...

ANN BARU BLK DR BALAI POLIS TRAFIK...TUJUAN BAIK..NAK BAYAR SAMAN....MULA2 PERGI KAT KL...SMPI2 JE TERUS DISAMBUT DENGAN PERKATAAN "SISTEM OFF"...TAK SMPI 5 MINIT, OK DAH..SO BILE NAK BAYAR, DIE SOH GI SEMAK DULU...BERATUR LAK BAHAGIAN SEMAKAN...DA DPT SLIP TUH, PERGI LAK BERATUR KAT BHGN BAYARAN...DA SMPI DEPAN KAUNTER, POMPUAN TUH BOLEH CAKAP...KENA PRINT SATU2....WAH...ANN YG DENGAR NIH TRUS TERASA ADA AURA PANAS NAIK KE KEPALA....HUH...PANAZ LUAR DAN DALAM....
KITORG TRUS KELUAR...SBB DGR PERKATAAN "SISTEM OFF" SEKALI LAGI...
SO, BILA TAK SETTLE LG, KITORG PEGI LAK KAT PJ...SAMPAI2 PON KITORG DENGAR PERKATAAN "SISTEM OFF"...SUAMI CUBA LA TANYER KOT2 BOLE BAYAR JE SEBAB SLIP SEMAKAN DA ADE...PAK POLISI TUH JAWAB, 'KLU DA OFF LINE TUH..MMG TAK BOLE NAK BUAT APER PON'...LPS TUH DIE TRUS JE DOK BORAK NGAN MEMBER2 PENJAGA KAUNTER YG LAIN...ADUH....TERASA TERLALULAH PANAZ....LEBIH PANAS DARI SUHU MAKSIMUM PD HARI INI....
ANN CARI GAK BORANG CADANGAN, TP YG ADA CUMA PETI CADANGAN TANPA BORANG..KLU ADE BORANG..DAH PANJANG LEBAR ANN TULIS...YANG HERANNYE SKRG NIH, KLU "SISTEM OFF" TUH SMPI 2-3 HARI...MAKNANYE SUME ORG TAK BOLE BUAT URUSAN LA YERK...TP BILE NAK SAMAN TAK YAH LAK TUNGGU SISTEM OFF/DOWN..SENTIASA ON JERK...
KLU HAL/MASALAH CAM NIH BERLAKU SETIAP HARI, TAKDE KE JABATAN POLIS TRAFIK KAT MALAYSIA NIH AMIK TINDAKAN PENAMBAHBAIKAN ..UPGRADE SISTEM DIE TUH...TERUK BETUL LA...MEMALUKAN JE...TAK PON TAK DE KE TINDAKAN ALTERNATIF KLU SISTEM DOWN...CONTOHNYER BUKA RESIT SECARA MANUAL KE....TAKKAN LA DIORG YG RAMAI2 NIH TAK BOLE NAK PIKIRRRR.....BENGANG TUL LAH...NAK WAT SURAT LAYANG/ADUAN KAT KETUA POLIS NEGARA LAH....GERAMNYEEEE.....

**sorila klu ade antara pembaca yg ade kaitan ngan polis2 trafik nih yerk...sbb aper yg ann bebelkn kat sini mmg ade kaitan ngan yang hidup...
**taknak bagi ibu masak tuk polis2 nih lg..makan je kuat...

Friday, October 23, 2009

KEPADA SEMUA WANITA....

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya
"Mengapa ibu menangis?"
"Karena aku seorang wanita", kata si ibu kepada anaknya..

"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
" Dan kau tak akan pernah mengerti"

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan",
hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia berhubung dengan Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Tuhan berkata:

" Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan".

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "...


"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh".


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "


"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu ".


" Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk diteteskan.. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan pada waktu bila pun ia diperlukan."


"Kau tahu:

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk badan yang ditampilkan, atau bila mana ia menyisirkan rambutnya." "Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya - tempat dimana cinta itu ada."

Tuesday, October 20, 2009

TENGKU AHMAD MUZAFFAR

nik anak sedara yang ke-5...anak adik ann yang baru je lahir pada hari raya lepas...anak sedara kali nih pon ikut muka ayah die...hari sabtu lepas ibu ayah dtg sebab nak tgk cucu baru...


**siapakah yang akan jd pengeluar yang ke-6????

BATU MEROYAN atau BATU MERIYAN??

Ann tengah musykil nih, batu meriyan sama tak ngan batu meroyan..klu google macam sama..tp masih tak faham..batu meroyan nih aper...angin ker atau organ dlm badan???penin..penin...
ahad lepas jumpe makcik, ann citer la yang ade keras kat ari2 sebelah kanan...yang buat ann terkejut n takut bile makcik ckp tuh batu meroyan...haaa...BATU MEROYAN???!!!aper tuh...sakit giler meroyan tau la, katanyer batu cuma istilah..sebenarnya angin, tp klu tak jaga angin akan naik ke kepala..sebab tuh jd gila meroyan...
so, ann yang mmg takut dgr nih, trusla amik langkah berjaga2...penat gak nak ikut tp terpaksa sebab nk badan yang sihat...skrg ann kene buat cam org berpantang..bertungku setiap pg dan malam, minum air rebusan halia + madu...tak sedap, tp terpaksa gak teguk...huhuhu...tak leh makan makanan panas dan sejuk...tak leh makan ais krim, rambutan, durian, sume2 yang ann suke la....ahhhhh....sedihnye....

**ingtkn nak masukkn definisi batu meroyan dlm nih, tp google tak jumpe...

Friday, October 16, 2009

Happy Birthday

SELAMAT HARI LAHIR KEPADA SEMUA ADIK DAN ANAK SAUDARAKU YANG LAHIR BULAN OKTOBER

KHAIRI (3 OCTOBER)
PUTERI & HAFIZAH (12 OCTOBER)
ANN (17 OCTOBER)
HUSAINI (21 OCTOBER)


Tuesday, October 13, 2009

Aktiviti masa kini

skrg suami ann ada aktiviti baru..repair n servis kereta secara solo...gambar ni ann amik mlm td, masa die tgh overhaul kereta kancil kawan die...ann nih yg pada mulanya buta kayu tak tau langsung pasal engine..bole la tau skt2...mmg best bile dpt tgk org wat keje yg kita tak pandai...sbnrnyer...jakunnn...hehehe..
nih aktiviti lepas penat soal siasat die, smpi die da malas nak layan...pastu yg ann nih plak da bosan tak tau nak buat aper..so, amik gambarlah...

gmbr nih terpaksa diedit kerana ade part yg tak elok nak ditayangkan



Makan Free

Tengahari nih ann akan memenuhi jemputan Majlis Hari Raya syarikat Encoral Digital Sdn. Bhd. ann akan pergi berempat...biasela nak makan mesti ingt kawan...baru happening...ann akan gi ngan pokcik zahri, prince n kak ti (ibu mengandung) tibe2 mlm td teringt nak ajak k.ti..


**Thanx Shidah..senang berurusan ngan u...hehehe

Sunday, October 4, 2009

Hentian Sebelah Pagoh

Nih gambar yg ann sempat snap semasa berhenti di hentian Pagoh on da way blk beraya ari tuh...kami singgah berbuka puasa...ann tertarik ngan apa yg ada di sana, rasanya baru dibina sebab sblm nih ann tak pernah nampak pon...
1 Malaysia

Balai Polis Bukit Kepong, sebelum 23 Feb 1950..
itula yg tertulis di bawah tingkap tuh...

Perancangan Last Minit

Pada hari raya ke-4 yg lepas, tepat jam 12 tgh malam, ann dan suami serta 3 org adik ipar yg lain telah bertolak ke Besut, Terengganu...dengan berbekalkn pelan pada kad jemputan, kitorg pon gerakla ikut Mersing. suami drive bergilir2 dengan adik ipar sorg lagi..opss..lupa lak nak bgtau..sebenarnye kitorg pergi kenduri kahwin adik ipar ann..
mmg penat sebab perjalanan pergi balik 24 jam...tak de shortcut...
Raya ke-4, 11.00 pagi..
kami mandi dan tukar baju kat masjid sebelum sampai Besut...agak2 nak sampai lg 40minit..kitorg pon tukarla baju cantik..sebelum tuh tak mandi pon..alah same jer sume yg dalam keter tuh..tak mandi..so, tak kesahla...

Raya ke-4, 12.45 tengahari..
kami sampai di rumah pengantin perempuan..mmg mencabar mencari rumah pengantin yg kami tak pernah pergi...lebih2 lg di negeri yg drivernyer langsung tak pernah jejakkan kaki...dan rupa2nya pelan yg di kad jemputan tuh pon salah...so, kami pon mengikutla gerak hati yg bolehla dikatakan terang...hehehe

Raya ke-4, 3.00 petang..
Bertolak blk dr rumah pengantin perempuan, setelah melihat pengantin bersanding..da kami pon bergambar la sekeping dua...

Raya ke-4, 5.00 petang..
berada di kuala terengganu dan bercadang nak melawat dan bergambar barang sekeping dua di semua masjid yg ada di sekitar masjid kristal...adalah gak niat nak solat jamak takhir di masjid kristal...tp niat ajela bila da tanyer 3 org dan semuanya bg direction berbeza yg akhirnya kami berada di tempat yg sama..kami pon amik keputusan ke Pantai Batu Buruk...makan kat sana...

Raya ke-4, 7.00 malam..
bertolak balik ke JB dan berhenti beli keropok lekor di tepi jalan je...pastu solat jamak maghrib & isyak di masjid yg kami lalu on da way balik JB..tak dpt solat kat masjid kristal..

Rayake-5, 5.00 pagi..
kami selamat tiba rumah mertua di kempas, JB..Alhamdulillah..walaupon penat..tp seronok...macam2 pengalaman yg kami dpt dalam masa 2 hari nih...

**kami bertekad akan ke Terengganu lg tuk melawat masjid kristal..tp tak tau bile...

Rombongan dr pihak lelaki...

Pengantin bergambar dengan adik beradik pengantin lelaki..
yg lelaki sblh kiri tuh kembar pengantin lelaki..

Selamat pengantin baru Musa...

Friday, October 2, 2009

Dua Dalam Satu

hari ini ICT JMM buat satu majlis, tp ada 2 tujuan...satu jamuan perpisahan 2 org kakitangan ICT iaitu Zaliza dan En. Kamaruddin Mydin..Za akan ke SUK Negeri Sembilan, En. Kamaruddin lak akan berpindah ke Pej. Met. Butterworth.
Satu lagi kami buat jamuan hari raya, kebanyakan makanan disediakan oleh kakitanganICT sendiri ataupun keluarga terdekat...ada macam2 makanan seperti nasi impit(K.Sham), rendang daging (mak John), lemang (beli), kuah lodeh(Daun Pisang), kuah kacang (Za), spagheti(Eza), pulut panggang (Daun Pisang) dan kuih raya yg dibawa oleh member2 ICT...mmg meriah walaupon bersederhana...

**sedih la sebab staf data & keselamatan kurang sorg...member pon kurang sorg..member tuk berjalan n mengular....waaaa....semakin sunyila ICT nih....

Za menerima cenderahati dari ICT JMM yg disampaikan oleh En. Zabani

En. Kamaruddin terima cenderahati dr ICT JMM, tp yg confiusnyer..apakah fungsi org yg ditengah2 tuh yer...hehehe...

Gelagat2 semasa jamuan tuh

makanan yg disediakan...nyum...nyum....cedapnyer....

Susah Hati

Ann tgh susah hati nih, ann da lewat period 15 hari, tp bile check pg tadi, negatif...klu tak mengandung, kenapa lewat smpi 15 hari???lama tuh...ann takut ada penyakit lain pulak nnti, adakah perkara nih normal untuk wanita yg baru berkahwin???pening kepala fikir...pg td da dok termenung lama dlm bilik air, aper masalahnye ngan diri ann nih...adalah ini kesan dr gugur hari tuh...pening la kepala, ann tak tau aper yg patut ann buat...suami pon da risau, sedih pon ade bile check tak mengandung...

**Aper patut ann buat..tolongla kawan2.....

Thursday, October 1, 2009

DYANA MIAZAHRA

ann baru jer dpt 2 org anak sedara...sorg lelaki sorg perempuan...yang perempuan anak angah..lahir bulan 8 ari tuh...seberat 3.9kg...yang lelaki anak adik lahir pada jam 6 pagi 1 syawal...tp nama die tak tau..tengku apa tah...hehehe...razeki kan... alhamdulillah....
Dyana Miazahra nih nama anak angah...panggil Mia...muka die betul2 ikut ayah die..ibu kata sebelum ann balik kg die asik nangis je...tp bile ngan mak uda die senyap ja...tunjuk perangai baik je...so, diesebabkan mia anak sulung perempuan, dptla hadiah dr mak uda n pak uda...same cam kakak puteri die...




bisnes raya

ann dan suami blk kg kat jb pada hari khamis sebelum raya..disebabkan ade 2 hari lg nak raya, angah ann yg sememangnya jual lemang di bln Ramadhan dan Syawal mengoffer kat ann dan suami tuk wat ketupat...dia nak order sebanyak 500 biji ketupat yg perlu disiapkan sebelum hari raya pertama...kitorg yg kononnya mampu nak wat terimala offer angah ann tuh...
disebabkan tak bersedia mental dan masa yg terlalu singkat, kitorang pon pulunla anyam ketupat sampai tak tido selama 2 mlm...kitorang tido lepas sahur je...kul 9 bangun dan sambung lg...diselangi kerja2 lain...mmg mencabar minda dan tenaga...klu tak kuat semangat mmg tarik diri..tapi tak boleh sbb dah ada pelanggan yg tunggu ketupat tuh...
disebabkan kitorg tak mampu nak wat berdua, kitorg upah adik ipar tuk tolong...tp akhirnya berjaya gakla kitorg menyiapkan ketupat tuh seperti yg dikehendaki..alhamdulillah...
tahun depan kitorg nak wat bisnes nih lagi..penat tp menyeronokkan...tahun depan kene plan betul2...sape nak order bolehlah...hehehe....

**skrg nih otak pikir nak bisnes jerk...

tak de mood

hari nih sampai je opis trus takde mood nak wat kerja...tp kerja byk bersusun dalam kepala nih...alah..tak sukenyer perasaan cam nih...tak bestla...nih yg rasa nak gi shopping nih...tp duit da nipis..terlalu la nipis...tak kan nak guna baki duit rm1 yg tukar ari tuh...:(...nilah jdnyer kalau tidorku dikacau sebelum waktunya....waaaaa...tak suka lahhhhh....

Wednesday, September 30, 2009

Raya 2009

Selamat hari raya semua...
Hari raya tahun nih 1st time ann beraya bersama suami tersayang...dan pada raya tahun ini kami tak bersedia untuk memilih rumah mana yg akan dituju untuk 1st day raya...ini disebabkan kampung kami dekat..jarak antara dua2 rumah ibu n mertua lebih kurang 20km jer...
kesimpulannya yg ann dapat pada raya kali ini, tak kira kg dekat ke jauh ke ngan suami..tetap ade masalah...lg dekat lg masalah, sbb dlm cuti raya tuh semua rumah sedara kedua belah pihak nak gi melawat...mmg penat..pendek kata, cuti seminggu tak cukup...so, bos...thn depan nak mintak cuti lebih la...bole???hehehe...

**raya tahun depan ann nak wat jadual dari 1st raya smpi abis cuti..hehehe...

Monday, September 14, 2009

SELAMAT HARI RAYA

SABUN PAYUNG MAHKOTA


Sabun Payung Mahkota adalah sabun herba yang digunakan khusus oleh kaum wanita untuk mencuci alat sulit dan dikeluarkan oleh BumIputra Islam..

Antara khasiatnya adalah :-

1) Menyerap lendir yang berlebihan pada vagina dan mencegah penyakit keputihan.

2) Berfungsi menegangkan otot-otot dan selaput dalam bahagian vagina supaya kecut dan rapat.

3) Membasmi kuman-kuman pada bahagian dalam vagina

4) Menghilangkan bau yang kurang enak pada bahagian vagina

5) Menghilangkan kesan hitam pada celah paha akibat geseran

6) Melembutkan dan menganjalkan kulit pada bahagian vagina

Kandungan :-

Herba-herba asli, bunga rampai, pati daun sirih, gamat, madu lebah asli dan lain-lain.

Sabun ini sangat sesuai untuk pasangan yang telah berumahtangga kerana pasangan tersebut akan merasai sendiri perubahan yang berlaku terhadap pasangan masing-masing.

Perhatian!

Wanita yang sedang haid dilarang menggunakan sabun ini kerana mungkin reaksi dari kandunagn herba di dalam sabun ini boleh menghalang kelancaran haid.

Wanita mengandung juga tidak digalakkan menggunakan sabun ini.

Harga RM29.00




**Kepada sesiapa yang berminat nak beli sabun ini, bolehlah contact ann yer...:)..stok sentiasa ada...



Tuesday, September 1, 2009

Botok-Botok...


Pernah dengar nama makanan ini? BOTOK-BOTOK IKAN

hehehe, inilah dia makanan kegemaran ann dan suami di bulan Ramadhan...mmg sedap, lg sedap makan ngan nasi panas jer...fuh, mmg bole tambah 2 kali...klu kat Johor senang nak cari botok2 nih, tp kat PJ nih cam susah jer..tak pernah jumpe pon...yang sedihnya ayah ann sendiri jual botok2 nih kat Johor, tp kitorg kat Selangor nih cam nak meleleh air liur bile terkenangkan botok2 nih...alahai...sedihnyer...nak suh pos, kang berbau lak van pos laju tuh...
terpaksa la tunggu balik kampung hari terakhir puasa nanti...lamanyer lg...
ade tak sapa2 tau kat ner nak cari botok2 nih kt sekitar Lembah Klang nih....tolong yer...

frust....

Berpunca dari tengok rancangan Shamsul @ Bazar kat TV3 la kitorg frust sangat semalam (31 Ogos 2009)...hari Ahad kitorang tgk rancangan tuh yg pergi param kat Kelana Jaya...adela satu gerai nih yang diinterview makcik tuh jual nasi ambang...kitorg yg memang rindu ngan makanan2 negeri nih aper lg...trus plan esok nak gi beli..ann pon da lega sebab tak yah masak...mmg berhajat sangat nak makan nasi ambang...
semalam kitorg pon pegi la param tuh dalam kul 5.30 ptg...kitorg terus ngan tujuan, cari gerai yang jual nasi ambang...dua kali pusing..mulut da membebel2...bukan mulut ann, tp mulut suami ann yg mmg cpt 'panas' klu makanan yg dihajati tak jumpe...ann pon frust gak...sbb dlm tv tuh tunjuk cam sedap je...akhirnya kitorg beli nasi ayam...huhuhu...dalam hati, baik aku masak je td...tp nk wat camne, da tak sempat...
saper yang tau kt ner nak cari nasi ambang dekat2 PJ nih...tolong bgtau..nak masak alang2 sebab nk mkn ber2 je...

Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan Pertama

Lama benar ann tak menulis di blog ni, bkn merajuk, bkn membawa diri..
Sebelum meneruskan cerita paada bln ini, ann nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua kawan2 blogger semua yang beragama Islam dan berpuasa...

Sabtu, 22 Ogos 2009. Jam 6.00 petang ann dpt call dari suami. Tiba2 yang ann dgr...'dtg ambik abg skrg kt sri manja, abg accident'...zaaappp...terus berderau darah...menggigil tangan...dalam kepala ligat berfikir, camne keadaan dia, teruk ker tidak? camne nak bwk kereta masa nih, jln mesti sesak..da la ann nih jenis penakut nak bwk kereta...tp disebabkn da terpaksa, ann terus bersiap tuk ambik dia...

nilah keadaan motor kami selepas kemalangan tuh...walau macamanapun, bersyukur sebab suami ann tak cedera parah...Add Image
**"ujian dari Allah itu adalah tanda Allah sayang kita sebagai hambaNya, maka terimalah segala ujian itu dengan tabah dan redha..."

Monday, July 27, 2009

Dia Bukan Milik Kami...

Baru 2 hari lepas ann ceritakan pengalaman pertama dirawat di PPUM bahagian Trauma dan Kecemasan...semalam (26hb Julai 2009) ann dan suami bergegas lg ke hospital dan bahagian yang sama disebabkan masalah yang lebih serius...kali ini ann dapat rasakan yang dia bukan milik kami...dia berada dalam rahimku selama 6 minggu sahaja...
Semalam, doktor mengeluarkannya semasa ann dlm keadaan sedar, dan doktor tunjukkan janin tu pada ann...memang sedih, tp ann dan suami redha. Banyak hikmah tersembunyi di sebalik kejadian ini...
Bermula hari ini, 27 Julai 2009 ann MC selama 5 hari...kiranya sedang berpantang la nih...dok umah, mkn pati ikan haruan, mkn mknan yg tak bape nk buka selera...tp yg sedih, tak de anak yg nak dijaga...org lain pantang ade anak...ann pantang saje2...:(...so, kepada pokcik cengko..tolong jaga sistem2 yang ada, maklim dan MCS terutamanya..

**Walau ape pon bersyukur ann dpt pengalaman seperti ini, yg tak semua org dpt....

Friday, July 24, 2009

Pengalaman Pertama

Pada hari Isnin, 20 Julai 2009...ann telah pergi PPUM bahagian Trauma dan Kecemasan...bukan menghantar atau melawat orang..tetapi untuk mendapatkan rawatan untuk diri sendiri...kami tiba pada pukul 2.35pm, terus mendaftar..kemudian diminta menunggu di ruangan menunggu di depan Dewan Konsultansi..ingatkan tunggu dalam sejam dua aje, rupa-rupanya ann diperiksa pada jam 6 petang, kemudian ann disuruh tunggu untuk pemeriksaan lanjut oleh pakar sakit puan pulak...tunggu lagi sehingga jam 8 malam baru dapat jumpa..akhirnya kami dibenarkan balik selepas buat temujanji pada hari Isnin, 27 Julai 2009 pula untuk rawatan susulan...
Inilah pertama kali ann mendapat rawatan di PPUM dan di bahagian kecemasan...memang kesian dengan staff dan doktor2 kat situ kerana terpaksa merawat pesakit yang ramai dengan bilangan mereka yg tidak mencukupi...tp apakan daya...da terpaksa...tiba2 terfikir, apakah yg betul2 dinamakan kecemasan???

inilah kad yang akan dipenuhkn dengan temujanji..

Dewan konsultasi yg ditunggu untuk masuk...yang biru tuh tulis HARAP BERSABAR

**walau aperpon, ann bersyukur sebab cepat pergi hospital, atleast tahu apa masalah kiter... yelah, ini pengalaman pertama yg mmg mencabar dan menguji diri ann sebagai seorang wanita...harap kawan2 dpt doakan kesihatan ann yer...

Dusun Buah

Tiga minggu lepas ann dan suami balik kampung. tujuannya, dua dalam satu...pertama nak menziarah makcik pakcik kat kampung..kedua sebab musim buah..hehehe...nak gi dusun arwah nenek yang tak pernah ann naik sejak dah besar...kedudukan dusun nih atas bukit..bawahnyer sungai congkak tuh...dulu takut nak naik dusun sebab takut ade pacat...tp hari tuh boleh naik sebab jalan da besar dan kering...so, nilah antara gambar org bandar gi dusun..nmpk ade sedikit jakun..hehehe..nih boleh dikire sebahagian dr aktiviti honeymoon kitorg lah...

tgh menjolok buah langsat

nih tgh menjolok buah manggis plak...1st time ann tgk buah manggis muda

nilah durian yg btul2 gugur blakang ann, klu lmbt ckt jln mesti jatuh atas kepala...huh..

nilah timbunan durian yg kene tebuk tupai, tp msh bole makan.kitorg berdua mkn 4-5 biji gak lah...terer tak terer la kitorg..tp durian yg kene tebuk tupai la yg sedap...

**skrg da tak boleh makan durian..huhuhu...da kene jaga makan...takpe berkorban ckt...