Tuesday, June 4, 2013

Adib Mencipta Sejarah...

2hb Jun 2013 (Ahad), Jam 6.00 petang (lebih kurang)
Kali nih ann nak postkan cerita adib budak bertuah tuh....hari ahad lepas, kitorg pergi birthday party anak kawan ann...balik dr party tuh, kitorg singgahla kat Ambank sebab ann nak bayar duit kereta...tengah2 dok kalut bercakap ngan operator bank tuh..sbb transaksi ann gagal..tapi duit da kena telan...abah adib berlari cakap..."dah jom kepala anak berdarah nih!!!"..sambil dukung adib yang menangis...ngan tangan abah dia yang penuh darah..ann punyalah cuak...tp masih terpaksa melayan operator kat telefon...terus masuk kereta...pergi klinik yang paling dekat ngan bank tuh...masuk je klinik, doktor tu kata luka dia dah bengkak..kena bawak gi hospital...terus dalam kepala nih...hospital terdekat!!!ok, Sunway Medical Centre...doktor kat klinik tuh tolong tampal je luka kat kepala adib tuh sementara nak sampai ke hospital...
masuk je dalam kereta semula, adib dah tak menangis...sekejap je menangisnyer...sampai ke hospital, terus je gi emergency...adib dah tersengih2 ngan nurse tuh...masuk dalam tuk rawatan pon..dia dah ok...cuma ann ngan abah dia risau takut dia kena jahit..mesti susah nak pegang nih..tp doktor yang check tu kata tak payah jahit..sebab luka di luar sahaja..alhamdulillah...dia letak gam aje tuk cantumkan semula luka tuh..
tapi yang kelakarnya..adib nih memang peramah...nakal pon ade...geram je tengok muka dia masa dia dok gelakkan budak lain yang menangis kat hospital tuh....sekali time dia kena, menangis tak ingt..doktor ngan nurse lak yang gelakkan dia...hahaha...itulah adib...
sebelum balik, adib berkhidmat sebagai sukarelawan mententeramkan seorang budak perempuan, umur lebih kurang dia gak la...budak perempuan tu menangis mungkin sebab demam or batuk, x selesa agaknya...adib ni yang tengah didukong oleh abahnya sibuk nak turun...nak gi kat katil budak tuh..dah sampai kat katil budak tuh..dok main cak-cak ngan budak tuh...gelak2..buat2 aksi sampai budak tuh gelak...memang ade bakat anak ibu nih...hihihik...
balik dari hospital..abah dia konon2nya cakaplah..."adib, nih pengajaran kat adib...lepas ni jgn jalan2 dalam kereta..dok diam2...".abah dia tak abis cakap pon lagi..dia dah berdiri dah....hai...risau lak ann tgk adib nih..dia tak faham cakap orang lg...
sampai kat rumah..dia main cam biasa..cam takde sakit langsung..ibu n abah dia lk yangcuak tgk sebab dia boleh lak berjoget2 sambil sandar2 kat dinding...harap2 luka adib cepatlah baik..janganlah ada kesan sampingan akibat daripada luka tuh...risau lak bila fikirkan...
gambar takde sbb xsanggup nak snap...

Tuesday, February 26, 2013

Permohonan Maaf

assalamualaikum dan selamat pagi...
Kepada pengguna LDP petang semalam yang ternampak kereta saga hijau yang dipandu seorang wanita sambil meriba anak mohon maaf yer...sbb wanita itu bukan sengaja nak memangku anaknya..tetapi anaknya telah mengamuk dan memanjat baby seat..so, tanpa fikir pjg wanita itu terpaksa brek mengejut untuk mengambil anaknya yang dah nak jatuh.mula-mula anaknya hanya menangis sambil main syiling..tapi lepas dah boring agaknya anaknya nak memandang ke depan pulak...dengan keadaan kelam kabut tu, kepala anaknya terhantuk sedikit ke stereng...kesian anak itu...bila dah dapat pandang depan, anaknya nak pegang stereng pulak..mmg kelam kabut la wanita itu mengawal stereng sebelah tangan dengan anaknya yang menangis tak berhenti...kesian wanita itu...sampai saja di rumah dia terus menangis sebab sepanjang perjalanan dia hanya terbayangkan kereta die terbabas...dia mmg takut sgt2..anaknya masih tak faham klu dia marah sbb anaknya baru berusia 1 tahun 2 bulan...dan setakat ini hanya tau 3 perkataan...ibu, abah, helo...
saya bagi pihak wanita itu mohon maaf yer kepada pengguna LDP dan Lebuhraya Bukit Jalil yg terserempak dengan keretanya petang semalam...

Tuesday, February 19, 2013

Terlalu Berat UjianMu ini Ya Allah...

Ya Allah...terlalu berat ujianMu ini..tak tertanggung rasanya aku sebagai hambaMu untuk menghadapinya...Aku tak kuat Ya Allah...Kau berikanlah aku kekuatan...Berikanlah aku petunjuk dalam membuat keputusan..keputusan yang akan lebih mendekatkan aku denganMu...aku terlalu takut untuk menghadapi semua ini Ya Allah...Takut dalam membuat keputusan untuk diriku dan juga anakku...Kau bantulah aku, Kau bimbinglah aku supaya aku sentiasa berada di atas jalan menuju keredhaanMu...dan Kau redhakanlah hatiku dalam menghadapi ujianMu ini...kau tunjukkanlah hikmah di sebalik apa yang berlaku ini Ya Allah...Amin Ya Rabbal Alamin.....

**16hb Feb 2013 - segalanya berubah kini...


Monday, December 17, 2012

Setahun Berlalu....


Gambar di atas adalah perubahan Adib dari hari pertama lahir hinggalah umur setahun....

Friday, December 14, 2012

Adib 1 Tahun

Alhamdulillah, hari ini genap umur Muhammad Adib Dayyan 1 tahun...
rasa masa cepat jer berlalu...rasa sekejap je dah setahun...masih terbayang2 lagi masa kena masuk ubat tuk bersalinkan adib...
Sehingga umur genap setahun ini adib masih belum boleh berjalan sendiri...asyik nak berpimpin je..kalau kita lepaskan tangan terus je dia merangkak...cam seram je nak berjalan..hehehe...takpela, slow2...
Perkembangan gigi adib pulak...sekarang nih adib ade 3 batang gigi...hooray...akhirnya adib dah ade gigi...hehehe...dan hobi adib sekarang menggigit ibu...huhuhu...gigi bawah 2 batang, gigi atas/kapak sebatang..tapi gigi kapaknyer beso yg amat...huhuhu...so, skrg nih adib suka nk makan makanan yg pejal..die xnak sgt makan bubur...so, tiap2 pagi ibu kenalah fikir menu yang nak dimasak untuk adib...
Nampaknya adib lebih cepat nak bercakaplah..sebab dia asyik membebel jer..kalau dengan ann, keluarlah perkataan IBU...kalau dengan abahnya keluarlah perkataan ABAH...hehehe...dan adib pon dah faham kalau orang marah dia...dia akan cepat terasa kalau orang tinggikan suara...kalau yang marah tuh abahnya, mmg dia akan mudah mengalirkan air mata...sedih sangat la tuh..dan die  akan terus dapatkan ibu minta dipujuk...kalau yang tinggikan suara tu orang lain, dia takkan terus menangis, cuma air matanya akan bergenang..dan dia akan peluk ann kuat2...sedih la tuh..sian adib..dah pandai touching...tp kalau dia memunggah almari bajunya, dan ibu dia tegur, dia kan membebel kononnya macam dia tak buat salah jer...hahaha....adib..adib...nih gambar adib sedang memunggah...


Cuma satu je yg tak berapa best...adib dah tak tembam cam dulu..adib dah kurus...sebab asik tak nak makan je...asik nak menyusu ASI jer...susu formula pon tak nak kalau ann ade...peha adib dah tak mantap cam dulu...huhuhu....
ok, nanti ann masukkan gambar adib genap setahun yer...hari nih tak sempat lg nak snap gambar dia...hehehe...
**Kebahagiaan seorang ibu mmg tak dpt digambarkan...syukur sangat2 Allah beri ann peluang untuk merasainya...

Wednesday, November 14, 2012

Kenapa perlu menipu???

KES 1:
Kali nih nak post sesuatu yang tak best sikit...perkara nih baru jer berlaku Isnin lepas...bukan nak mengaibkan sesiapa..tetapi cuma nak meluahkan apa yang terpendam...dah terang-terang ann nampak apa yang berlaku sebenarnya, tapi 'dia' masih nak menipu lagi...bila ann tanya sekali lagi, masih nak menipu....bila ann marah..boleh pulak mengadu ngan 'someone' tapi dia tersalah sent...tersent msg tuh kat ann....siap mengata ann dlm msg tuh...sape yang mempunyai kesabaran yang tinggi untuk menghadapi situasi ini???terus terang ann bukan orangnya...ann mmg tak mampu nak pandang muka dia...ann marah bukan sebab apa yang dia buat, itu hak dia...tapi ann marah sebab dia MENIPU..kenapa perlu menipu? bodoh sangat ke ann nih pada pandangan diorg sampaikan senang2 jer diorg nak tipu ann...selama nih ann cuba cover diorg...dipergunakan untuk tutup mata orang keliling...tapi bila dah jadi camni mmg ann dah tau yang diorg mmg tak boleh dijadikan kawan...ini apa yang ann tau, belakang ann entah apa lagi yang diorg mengata ann...padahal ann anggap diorg nih cam saudara sendiri...memang terasa dikhianati...tapi ada hikmah disebalik apa yang berlaku ini...memang betul kata orang, kalau kita dekatkan diri dan mengadu dengan Allah, Allah akan tunjukkan kebenaran...Allah Maha Berkuasa..Allah dah tunjukkan kepada ann perkara sebenar. So, ann kena ambil ikhtibar dari apa yang telah berlaku...pandang dari sudut positif...
Hubungan dengan dia???biar Allah yang tentukan...

KES 2:
Ada satu lagi kes, ann nih niat hanya nak menasihati seorang sahabat, tapi bila ann bercakap dengan sahabat yang dulunya pernah akrab dengan ann dan pada satu masa renggang tanpa ann tau sebabnya, ann rupanya dikatakan menyampaikan cerita yang tidak betul...ann nih seorang isteri, so ann tak suka dengar cerita yang memburukkan seseorang isteri...so, ann pon cubalah nasihat, ann siap katakan "mana maruah awak sebagai seorang isteri..."..sekali, sahabat ann nih pon bgtau hal sebenar, katanya apa yang ann dengar tuh tak betul..ann memang tak tau siapa yang betul dan siapa yang salah...pada ann, ann tak salah sebab ann tak burukkan orang...ann cuma nak tau kebenaran sahaja..tapi biasalah kebenaran tuh masih terlindung...hanya Allah yang Maha Mengetahui...Ann berdoa semoga Allah tunjukkan kebenarannya kepada ann suatu hari nanti...
Mungkin pada orang lain tak kesah dengar keburukan/keaiban orang lain, tapi ann tak suka dengar keburukan kawan/sahabat/saudara ann sendiri diperkatakan dan diketawakan orang...inilah diri ann, suka atau tidak terpulanglah...

**mungkin apa yang berlaku ini akan mempengaruhi kerja ann, mungkin ann akan dipindahkan ke bahagian lain, tapi ann redha, mungkin itulah yang terbaik daripada menahan perasaan sepanjang masa.

Adib 11 Bulan..

Alhamdulillah...hari ini genap umur Muhammad Adib Dayyan 11 bulan.
Subuh tadi adib asyik meragam jer...mula-mula pelik juga..rupa2nya dia demam...tak selesa la tuh....takpa, demam nak pandai kata orang...hehehe...tp ari nih ann terpaksa kerja sebab ade meeting penting, kalau demam dia makin panas, ann akan amik halfday...
Semalam ada perkembangan baru daripada adib...adib dah mula berjalan tanpa dipegang...hoooraayyyy....ibunya yg terkejut cam nak menjerit tapi tetiba teringat pesanan kawan jgn jerit kalau anak mula belajar berjalan sendiri takut nanti semangat dia hilang trus tak nak jalan..ann cepat2 tutup mulut...hehehe....pastu, adib cuba jalan lagi..tp semuanya die cuba buat tanpa kami perasan...tp biasalah kan ibu adib nih kan cekap..mata sentiasa memerhati walaupun tangan ligat main game kat hp..hihihi...
Satu lagi perkembangan adib, dia dah boleh panggil ABOH...ngan ABU (sambil menyembur)...hehehe..kalau ann berbual ngan en. azuan, dia pon sibuk nak menyampuk sekali..so, kami pon layan ak la dia berbual..cuba bawa dia berbual sekali walaupun kami tak faham bahasa dia..hihihi...supaya tak nak dia rasa tersisih...(eh, yer ker??)..hehehe....
Perkembangan seterusnya, kebanyakan gusi adib belah bawah dah berwarna putih...geraham pun cam dah putih jer..tapi semuanya tak tumbuh lagi..tak tau la bila akan keluar gigi2 dia tuh...susah sangat nak kuar...tulah ibu adib nih dulu takut sgt adib ade gigi...skrg nih dah risau lak gigi adib tak tumbuh2...huhuhu...tp ade org kata klu tumbuh tu serentak...pergghhhh, hope adib kuat la melawan sakitnya...janganla adib demam yer sebab ibu takut tiap kali adib demam...

~Ya Allah ya tuhanku, dikau berikan kekuatan kepada anakku, Muhammad Adib Dayyan subaya dia dapat melawan sakitnya...dikau berilah dia ketenangan, kemudahan dalam menjalani kehidupannya. Amin...~