Monday, December 13, 2010

Wan PJ Motor

Alhamdulillah, blk JB minggu lepas kami dapat selesaikan satu impian yg dah terlalu lama kami tangguhkan...antara tiga nama yang dicadangkan...nama yang pertama menjadi pilihan...
pilihan nama itu ialah:
1. Wan PJ Motor
2. Wan Doktor Kereta
3. Dyana Auto Car...(tak tahan tul ngan nama nih...)

Sekarang kami ada Wan PJ Motor..so, dah boleh mulakan langkah seterusnya...

So, kepada sesiapa yang perlukan khidmat servis dan repair kereta yang terus ke tempat anda, boleh la contact no nih..
Azuan: 012-3449409...

**Ya Allah, permudahkan urusan kami, murahkan rezeki kami dalam mencari rezeki yang halal dan diredhaiMu..Amin...


Friday, December 3, 2010

Dia datang lg...

Hari ini ann balik kerja kul 3.00 petang...
Sebab? migrain and sakit pinggang yang teramat sangat...
Balik awal sebab dah tak tahan, mata rasa dah tak boleh nak buka...kepala rasa macam nak pecah...rasa nak muntah...Balik awal sebab kena drive..kalau nak tunggu kul 4.30 petang takut mata dah terpejam je..pastu takut termuntah kat dalam kereta...alhamdulillah sampai rumah dengan selamatnya...
Sampai rumah kul 3.35 petang...terus mandi..dan muntah..sayang nasi goreang tomyam yang ann makan tgh tadi...masih belum hadam lg..huhuhu...lama2 sikit curah air atas kepala...makan ubat..minta hubby picit kepala sampai tertido...bangun tido waktu maghrib...mmg lama ann tido...tapi kepala masih ada rasa sakit lagi..belum pulih sepenuhnya..
dah lama tak sakit kepala teruk cam nih...siap muntah2...rasanya da dekat 3 bulan...

**sekarang dah takde mood sgt nak kerja, walaupun kerja byk..rasa cam nak buat semua kerja kat rumah..tak nak gi ofis...boleh ker???

Tuesday, November 30, 2010

Pelik..

hari nih ann ada kursus...kursus Oracle...
tp td tengah syok2 menumpukan perhatian...tiba2 badan rasa semacam...berpeluh2...sampai muka pon meleleh peluh...da buka jaket pon..peluh tak hilang..padahal dalam lab comp..mestila sejuk..tanya org lain..semua kata sejuk...tangan lak tiba2 menggigil..tulisan pon comot sebab tangan menggigil kuat sangat...lama juga ann berkeadaan camtu...tapi tak pasti kenapa dan mengapa...apakah puncanya ann berkeadaan sebegitu secara tiba2...confius...

**apa la pulak penyakit aku kali nih ekk...

Tuesday, November 23, 2010

Masak-masak

Menu hari ini: Ikan Siakap Sweet Sour

Mula2 goreng ikan...besar gile tuk makan berdua...hehehe...

Goreng sampai jadi camni...petua tak nak ikan hancur, sapukan tepung sebelum goreng..so ikan tu takdela hancur cam kena 'bom'...hehehe...

nih kuah sweet sour...


inilah hasilnya...boleh tahan gak ann masak...hahaha...

**step pertama sblm start gorang ikan ialah....CALL IBU TANYA RESEPI...hahaha...

Monday, November 22, 2010

Cerita Weekend

Weekend lepas ibu, angah, ezal dan ezazura datang rumah...tujuan sebenar nak hantar ezazura ke tempat praktikal die kat ladang ternakan ayam di Aman Selasih, Kalumpang. katne tu yer??? klu ikut Lebuhraya Utara-Selatan, exit tol Tanjung Malim...hehehe...diorg smpi umah ann sabtu malam, sbb singgah kg dulu..biasa la, masti nak mandi sungai dulu kan...
hari Ahad, 21hb Nov 2010...kami bertolak ke kalumpang jam 11.40am...sampai ladang ternakan tuh dalam jam 2.30pm...dah settle semua, gi makan kat resroran mak biah...hehehe..siap ingt nama restoran tuh lg...mak biah nih siap bgtau lg kat kalumpang tu ade resort n sungai...die kata best mandi kat sungai tuh...adik ann pon penah gi mandi sungai kat kalumpang tuh...tanpa perlu dipertimbangkan lagi, ezal terus buat keputusan, masa nak amik ezazura lepas habis praktikal bln Jan 2011 nanti...masti mandi kt sungai tuh...ann cam nak ikut jer..hehehe...msti la kan..mane boleh tinggal..kami bergerak balik ke KL dalam jam 4.00pm...singgah restoran jejatas sungai buloh, mkn roti bakar n kopi dan teh cina...teruskan perjalanan ke rumah Hafizah di Shah alam..amik barang2 apit..sbb apit da habis final..dari shah alam terus bergerak ke UPM, amik apit..sbb die nak ikut balik JB...biasalah..nak jimat duit tambang..hehehe...dari UPM, terus ke Kelana Jaya, rumah moksu..sebab kami ade misi yg perlu diselesaikan..hehehe...nti akan dipostkn dlm blog nih...dr umah moksu barula gi makan kat R&R awan besar...sbb ezal nak makan sate kejang..mula2 nak gi kajang..ohh tak laratla..esok keje oiii...lgpon sian suamiku tinggal di rumah...gedebak gedebuk, smpi umah jam 11.45pm...tuh..nasib baik masih pm..klu dah am..aper cer???mau tak keje pagi nih....
diorg yg kononnya nak blk mlm tu juga..blk pagi nih..td ann gi keje diorg da siap2 nk bekpes...pastu trus nak gerak..angah ade plan ngan anak2 kat JB..nk ajak gi mandi kt Hutan Bandar...weekend yg mmg memenatkan..tp seronok sbb dpt jln2 ngan ibu dan lain2...

**sekali smpi opis..mata ngantuk la...huhuhu...

Sunday, November 14, 2010

makan-makan

Ahad, 14hb Nov 2010...
ann teman hubby pergi rumah customer tetap dia..kat taman tasik puteri, rawang...tujuan dia nak tgk kereta..tapi disebabkan dah berjalan jauh tuh..kami pon singgah la kat Restoran Jejantas Sungai Buloh..Ann 1st time singgah sini...setelah buat satu lawatan tidak rasmi ke semua restoran..kami pon buat keputusan makan kat Restoran Kaya Kopitiam...makan kat situ not bad...taste pon boleh tahan...dan harga pon takdela mahal sangat...

chicago hotdog untuk hubbyku...

Laksa Sarawak ni boleh la...cuma taste die cam ade yg kurang...

nih pula spageti tuk hubbyku juga...sejak kawin pantang jumpa spageti...terus tak pandang nasi...

teh cina...dihidang sekole RM2.00...bole tahan murah...

sebelum balik, kami tapau sate kajang haji samuri...tapi rasa sate nih dah tak berapa sedap..rempah tuk perap daging dia kurang...tak berasa langsung....kuah kacang pon cair...:(... nih yg rasa nak belajar buat sate lak...hehehe...

Friday, November 12, 2010

Surprise Birthday Party

manusia2 yang disurprisekan: Husaini dan Putri
Husaini lahir 21 Okt dan Putri pulak 12 Okt...

hari jumaat sampai JB, adik terus tanya..hadiah dia mana? ann kelentong la..lupa bawak..hehehe...saje je nak bg masa potong kek...kitorg wat2 lupa je nak celebrate birthday die...putri pon siap ckp ari tuh birthday die..and dia nak baju barbie...amboi, demand betul ank sedara sorg nih...siap tanye hadiah pokchu ada..akak takde??ngan gaya merajuknya...biasalah putri mmg manja ngan suma makcik n pakciknya...
Sabtu malam...akim da siapkan kek...lepas budak2 berdua tu mkn malam...kitorg suh dia naik tgk tv..kononnya jgn kacau org tua nak mkn...hehehe..biasela kan...lps isyak terus panggil diorg turun..kek da siap atas meja...ann terus kuarkn peralatan party diorg...husaini siap pesan lg.hadiah dia nnti k.ann pos je...hehehe...bila ann kuarkan hadiah dia...terus berseri muka...putri pon tak ketinggalan sbb dua2 pon dpt...walaupon tak seberapa, tp majlis tu meriah dgn kami adik beradik...tgk baju budak2 tu pon da tau yg diorg ni tak tau kitorg nak wat party ni tuk diorg...hehehe...

kecoh betul masa nih...mya tu fesyen baru..perut kembung tp xnk pakai baju..


thanx to akim sbb sponsor kek yg sedap..lain kali leh tempah lg..tuk bln 11 lak...pokchu n putri dgn hadiah masing2..

Wednesday, November 10, 2010

Outstation Ke Selatan

Jumaat lepas, 5hb Nov 2010 ann gerak ke JB...balik kampung...selesaikan hal2 peribadi sampai hari ahad...hari Isnin start kerja kat stesen met Senai dulu..pastu gerak dari JB ker Mersing....bermalam di hotel Havanita, Mersing 1 malam...malam tu lepas maghrib pergi buat kerja di stesen Mersing pulak..disebabkan nak siapkan kerja cepat..selesaikan kerja kat Mersing malam tuh gak smpi pukul 9 lebih...pukul 10 mlm baru gi makan...mmg kebulur giler masa tuh...
Pagi selasa, check out dan terus bergerak ke Kluang...klu ikutkan da lama sampai, tp disebabkan kecuaian ann sebagai co-pilot...kami terlajak lebih 14km...hehehe...mmg kaw-kaw kena bebel...disebabkan mmg salah ann, diam ajelah...patah balik dan sampai stesen radar kluang jam 12.45pm...siapkan kerja sampai jam 4.45pm...terus bertolak ke Batu Pahat pulak...tanpa makan tengahari...betul2 sarapan kat hotel di Mersing je...perut da rasa menggigil...tp disebabkan tak nak terlajak or tersesat lagi..nak cuba cari stesen Batu Pahat waktu masih terang...akhirnya jumpa dengan senang sebab stesen BP kat tepi jalan jer...tp kami tak singgah sebab masa tuh da lapar sangat2 dan terlalu penat..terus cari hotel yg paling dekat ngan stesen BP tuh...akhirnya jumpa hotel NOVO kat bandar BP...lepas check-in terus keluar cari makan..disebabkan terlalu lapar, kami pergi Batu Pahat Mall. makan kat RasaMas..sblm blk tapau pizza + spagheti + 2pcs big apple donut..
Rabu, 10hb Nov 2010...check-out dan terus gerak ke stesen Batu Pahat...siap kerja kat BP dlm pukul 12 pm...terus gerak ke Melaka pulak...sampai stesen melaka jam 2.30pm, siapkan kerja di stesen met melaka sampai jam 5.30pm...terus gerak balik ke kl..singgah makan di restoran jejantas...sampai rumah tepat jam 8.00 malam...

**thanz too my hubby sebab sudi teman pergi OS kali ini...setiap hari ada jer customer dia call tanya bila nak blk...esok da kena gi kerja...hwaaa....penatnyer...

Sunday, October 17, 2010

Happy Birthday Ann...


Alhamdulillah, ann sempat meraikan ulang tahun yang ke-29...lebih bermakna bila ibu dan ayah ada disisi...wlupon hubbyku bz menyiapkan kereta customer..huhuhu...thanx ibu and ayah yang bersusah payah memastikan ann sihat dan gembira sehingga sekarang...tanpa sokongan ibu dan ayah, ann takkan berada disini...menghadapi ujian kehidupan bagi mematangkan diri ini...

Bersama insan2 tersayang...


konvokesyen Apit

Hari Khamis lepas, 14hb Oktober 2010...ann bersama ibu dan ayah pergi ke konvokesyen UPM-IPTS ke 12. kami pergi sebab adik ann yg belajar kat Kolej Teknologi Timur, Sepang tuh da tamat pengajian peringkat diplomanya...dan skrg nih sedang sambung ke peringkat degree kat UPM Serdang pulak...mula2 kami nih pergi tak menyangka ada surprise untuk kami...seperti biasa, ann dan parent duk kat dalam dewan...mula2 tengok buku aturcara...terkejut bila baca part nih...
Siapa sangka dia akan smpi ke tahap ini...

dan kami skali lg diberi kejutan bila dia dilantik sebagai wakil graduan untuk memberi ucapan...masa ini mmg air mata tak boleh tahan...sbb adik ann nih tak sesempurna manusia normal lain...bila dia berdiri kat atas pentas tuh, ann mmg terasa berbaloi kerana menyokong tindakan dia untuk keluar rumah dan sambung pelajaran. Tiga tahun lepas, masa dia meluahkn yg dia nak sambung belajar, ann mmg sokong 100%, tapi ibu dan ayah berat hati nak lepaskn dia sebab keadaan fizikalnya yg mungkin akan menyukarkannya menjalani kehidupan bersendirian di luar...tp ann yakinkn ibu ayah bhw kita mesti bg dia peluang...sbb kita tak selamanya boleh menjaga dia...Alhamdulillah, ibu ayah izinkn..dan inilah hasilnya...


masa dia bg ucapan, bkn kami ber3 je yg menangis, ramai lg makcik, pakcik, lecturer dan pelajar2 termasuk makcik jual bunga kat luar dewan...sehinggakan masa ann dan ibu beli bunga dia bg bear yg kt pic atas nih free je..hadiah tuk apit katanya...

**doa kami, semoga dia boleh meneruskn pengajiannya sehingga peringkat yg lg tinggi untuk jaminan masa depan die...sebab, kami tak selamanya boleh menjaga dia...kerana kami juga akan pergi suatu masa nanti...Tahniah apit...

Wednesday, October 13, 2010

Puteri dan Poksu

Lain dicari, lain yang jumpa..ann sebenarnya tengah cari SKT, tengah belek2 folder 'my doc lama' nih, tiba2 terjumpa pulak benda alah nih...



dan juga ini,


**Bila tengok gambar2 budak berdua nih..rindu pulak....lebih2 lg rindu nak tengok mereka mesra dan rapat mcm dua thn lepas...boleh bergambar berdua, berpeluk...sekarang poksu dah tak nak bergambar berdua ngan puteri...katanya dia lelaki, puteri perempuan..tak nak kawan ngan perempuan...poksu2, puteri tu selalu jadikan poksu dia idola..apa poksu buat, mesti dia nak buat juga...rasa cepatnya masa berlalu dan mereka nih cepat sgt membesar...
**k.ann rindu adik...mak uda rindu akak...bila lah boleh jumpa lg yer..

Monday, October 11, 2010

10.10.10...

Tarikh yang dikatakan cantik dan keramat...10.10.10...ramai yg nak buat majlis perkahwinan pada tarikh ini...tak kira melayu, cina dan apa jua bangsa, berebut2 nak buat pada tarikh 10.10.10...percaya atau tidak, ann ada terbaca di suratkhabar yang ramai ibu2 mengandung nak melahirkan anak pada tarikh 10.10.10...sehinggakan ada ibu yang sanggup melahirkan secara paksa semata-mata ingin melahirkan anak pada tarikh keramat iaitu 10.10.10...
Tapi siapa yang menyangka akan berlaku tragedi yang mengerikan pada tarikh 10.10.10 ini...Kemalangan ngeri yang melibatkan 2 buah bas, 2 buah kereta dan sebuah van ini meragut 12 nyawa dan 40 yang lain cedera termasuk parah...sedih bila baca metro pagi tadi...ngeri bila tengok gambar2 mayat dan kenderaan yang terlibat dlm kemalangan itu...


Kenapa masih berlaku kemalangan ngeri begini? Siapa yang patut dipersalahkan? Apakah yang perlu dilakukan supaya kemalangan begini tidak berulang? Terlalu banyak nyawa yang tidak berdosa melayang...Benar, semua yang berlaku dengan izin Allah. Kembalilah kita kepadaNya...
Alfatihah buat mereka yang terkorban beragama Islam...Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa...

**Jangan terlalu taksub dengan satu2 tarikh dan hari...kerana ianya bukan tarikh kebanggaan umat Islam...

Monday, October 4, 2010

Kenangan yang tak dapat dilupakan...

Nih pic kenangan nih...kredit tuk Kak Mas yg snap pic nih...klu tak die yg terlebih rajin masa jaga ann kat hospital ari tuh, xdela pic kenangan nih...inilah bukti ann dok ward masa org lain sibuk wat persediaan menyambut Aidilfitri yg lepas...mase ni sbnrnye da lapar tp tahan...yelah, org lain puasa dr subuh ke magrib...ann lak puasa dr kul 12 tengah malam sampai kul 11 malam...mau tak lapar...klu ikutkan k.mas, die nak je bg ann minum milo, tp ann yg takut sbb katil ann betul2 depan pintu...hehehe...

Sabah...bila agaknye dpt ke sana lagi yer...

Pic ni da lama, tp saje nak update kat blog nih...at least xdela pic nih hilang nti...bln Jun lepas ann gi ke Labuan, Kota Kinabalu ngan Keningau...pegi bekerja...sambil2 berjalan...tp disebabkan pergi kerana kerja...mmg penat dan ann nyaris2 tertinggal flight masa nak balik KL...yelah, balik KL sorg...mase pergi bertiga...dengan keadaan cuaca lg...mmg mencabar...tp alhamdulillah...selamat gak sampai KL spt yg dijadualkan...penat jgn cerita...sejak smpi KK, dr hari pertama smpi hari nak blk pon masih buat kerja...blk KL pon dengan kerja yg tak berapa nak siap..tp terpaksa balik...

nih on da way dr KK ke Keningau..mmg cantik view kat kwsn nih...


nih model lif...kitorg amik gmbr kt lif nih sbb rasa sedikit jakun ngan lif nih..unik kan...nih kat Hotel Victoria, Labuan...



nilah die kenderaan yg mengangkut kami dr Labuan ke KK...kecik jer...

**teringin nk ke Kundasang..org kata tempat tuh cantik...bile yerk???

Saturday, September 25, 2010

Aidilfitri 2010

Raya tahun ini, seperti tahun lepas pagi raya di rumah mertua...lepas solat sunat dan makan kami balik ke rumah ibu ayah ann pula di Kg. Melayu...makan lg apa yg patut...tp ann macam hari2 sebelumnya, makan makanan asasi ann iaitu nasi dan sup ayam herba. sedap tak sedap, sedap la jugak...dah terpaksa..hehehe...raya tahun ini kitorg tak banyak beraya walaupon rumah makcik paksik..semuanya disebabkan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan...
Tapi pada hari raya kedua, sempat jugala kami ke Simpang Renggam melawat nenek hubby, tinggal sorg je nenek yg ade...so, walau macamanapon kami akan tetap melawat dia juga...lepas tu ke Muar melawat kawan hubby yg baru dpt anak...sambil2 hubby menerima 'habuan' di hari raya...apakah 'habuan' itu, biarlah rahsia...hahaha...tak boleh tulis kat sini...bahaya...

Tema tahun ini gold, so kami rasa cam baju kami paling mahal..hehehe...saje je buat sejuk hati...

Bergambar di pagi raya di rumah mertua je, kat rumah ann..tak dpt nak bergambar.semua sibuk, ibu dengan kat dapurnye, hazirah ngan tak mandinya..adik2 laki ade yg tido sbb mlm raya penat masak lemang.camni la klu family biz makan...bilalah dapat bergambar keluarga yerk...ntahla...

**Raya tahun depan hubby dah cakap, tema pink...boleh cayer ker???hehehe...kiter tungguuuu...

Dyana Myazahra

Mya ni anak abg ann...umur dia 1 tahun 1 bulan...mya nih serba serbi besar, badan besar suara pon besar gak.:)..tapi dia tetap comel...Balik raya kali nih ann dan hubby asyik main dengan dia jerk..dia pon dah kenal mak uda ngan pak uda dia...so, senang nak bawa berjalan...dia takkan menangis pon...klu ibu n ayah dia tak kesah, rasanya ann dah bawa dia balik kl hari tuh...hehehe, suka2 je nak bawak anak orang...

mak uda ngan pak uda rindu la kat mya...bila la mya nak dtg kl lak nih...

mya yg tiap2 pagi kejutkn pak uda bgn tido..mya mmg suka mandi buih...nih uncle dia yg layan...

mya yang pantang tgk kamera, mesti trus posing...tgh menangis pon bole berhenti bila tgk kamera..mmg kuat berlakon...yg tu perangai ayah die..hehehe...


Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri...

SALAM AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI ANN DAN SUAMI KEPADA SEMUA SAHABAT, SAUDARA DAN SEMUA YANG MENGENALI KAMI BERDUA...MUNGKIN ADA PERKATAAN, BERBUATAN DAN APA JUA KELAKUAN KAMI YANG TELAH MRNYINGGUNG PERASAAN KALIAN DENGAN SEDAR DAN TANPA DISEDARI...

**tak dpt nak buat ucapan cantik2 sbb pinjam notebook adik...hehehe...boleh la yg penting niat kan...

Friday, September 3, 2010

Pengalaman yang menyakitkan

Setelah mengetahui baby dalam kandunganku telah tidak bernyawa, dan doktor di PPUM telah suruh ann balik dan tunggu baby turun sendiri...ibu telah suruh adik ann datang ke KL untuk bawa ann balik JB...ibu takut kalau terlalu lama baby tak turun juga, darah akan jadi racun...so, pada hari Jumaat (Nuzul Alquran) ann bertolak ke JB...hari Sabtu ann pergi Klinik Pakar Sakit Puan Tan di Taman Melodi...ann di'scan' dan doktor mengesahkan baby ann hanya bersaiz 7 minggu dengan jantung yang dah tak berdenyut sedangkan ann sepatutnya dah masuk 11 minggu 5 hari...so, doktor cadangkan tuk buat D&C, tapi disebabkan ann takut dan baget pon ciput, ann minta makan ubat shj...doktor bagi ubat untuk 'buang' kandungan...sedih sgt masa nak makan ubat tuh..rasa cam zalim sgt...tapi ann terpaksa sebab klu tak akan membahayakan nyawa ann...sabtu mlm kesan ubat semakin kuat...pada mlm tuh ann mmg menanggung kesakitan yg tak pernah ann rasa selama hidup...akhirnya plasenta (uri) keluar...ingatkan baby dah keluar skali..tapi rupa2nya belum...
pada 1hb September, jam 12.49 pagi..tiba2 ann terjaga dari tidur kerana rasa sakit yg teramat sangat kat bahagian rahim...mula2 ann tahan...sampai jam 4.45 pagi, ann dah tak tahan...ann terus kejutkan ibu...sebab sakit yg teramat sgt sehinggakan ann rasa nyawa ann akan berakhir pagi tuh juga...sekali lagi sakit yg teramat sgt...lebih sakit dari sabtu malam tuh...ibu terus minta abg bawa ann ke Hospital Sultan Ismail, JB...ann dirawat di bhgn kecemasan...lepas tuh ann dibawa ke bilik saringan untuk rawatan lanjut...rupanya baby ann tak keluar lagi...doktor keluarkan baby ann dengan gunakan sepit panjang...sedih sgt sebab sekali lagi ann rasakan terlalu zalim cara ann berpisah dari baby ann...mmg 'dia' betul2 tak nak berpisah dengan ann sepertimana yg ann selalu cakapkan dengan 'dia' semasa masih hidup...ann tengok sendiri baby ann..dah ada mata, tgn dan kaki...ann nampak jelas...doktor kata 'dia' melekat kuat pada dinding saluran peranakan ann...sedih sangat sbb masa doktor tarik 'dia' terbelah dua...kepala dan badan terpisah...maafkan ibu ye sayang, ibu terpaksa...
lepas doktor keluarkan baby tuh...doktor scan lagi...tapi masih ada baki dalam rahim...ann terpaksa dimasukkan kedalam ward...ann terpaksa jalani D&C...satu perkara yang ann takut sgt...pada malam 1hb Sept jam 9.45 malam, ann ditolak ke bilik pembedahan...tepat jam 11.32 malam ann dah berada dalam ward semula...akhirnya ann selamat jalani proses D&C tanpa sebarang masalah...pada 2hb Sept jam 4 petang ann dibenarkan keluar ward...Alhamdulillah semuanya selamat...dan sekarang ann sedang menjalani proses pantang selama seminggu...semua yang berlaku ann hadapi dengan tabah tanpa suami di sisi...nasib baik lah ada ibu, ayah, k.mas, angah, akim dan adik-beradik yg lain kerana sanggup menolong menjaga ann sehingga hari ini dan berikutnya...
kepada suamiku, janganlah risau sebab syg dah selamat dan sihat sekarang...cuma lemah sikit je lagi...abg jgnla sedih sgt sebab anak kita akan menanti kita di'sana' nanti...insyaallah...

**Kepada kawan2 kat JMM, kita jumpa lepas cuti raya nanti yer...selamat hari raya..maaf zahir dan batin...

Thursday, August 26, 2010

Sekali lagi...Allah menguji kami...

Akhirnya dia telah ditetapkan bukan milik kami...walaupun sedih tapi aku tetap redha dengan ketentuan Allah ini...mungkin sekarang belum rezeki kami untuk memilikinya...hanya Allah yang tahu hikmah disebalik kehilangannya...aku sentiasa berdoa semoga kami kuat menerima ujian Allah ini...setelah 11 minggu berusaha, akhirnya dia pergi jua meninggalkan aku...kini yang tinggal hanya kesedihan dan kesakitan...dia masih berada di dalam rahimku...tetapi aku tahu yang dia telah 'pergi' meninggalkan aku...bila dia akan keluar, hanya Allah yang tahu...
Ya Allah, berilah hambaMu ini kekuatan dalam menghadapi ujian dariMu ini...sesungguhnya daku amat memerlukan kasih sayang dariMu...Amin...

**so, kepada sesiapa yang telah baca entry ann nih, tolong jangan tanya lagi apa2 berkaitan hal ini bila kita bertemu nanti..tolongla sebab ann tak nak orang nampak kesedihan ann apabila hal ini diungkit lagi...biarla ianya tersimpan kemas dalam diri ini...tidak perlu dikongsi kesedihan ini dengan sesiapa...kerana ianya bukan sesuatu yang mengembirakan untuk dikongsi...
**kepada eza, tak dptla kita cuti bersalin sama2 thn depan...:(

Sunday, August 22, 2010

rindu sangat...

mlm nih ann rindu kat


dan....



ingat lg perbualan telefon dgn husaini minggu lepas...

ann: adik nak hadiah ape klu puasa penuh tahun nih?
husaini: kita xnak apa2 lahh...lgpun kan k.ann da belikn motor remote control ari tuh...
ann: itu hadiah belajar...hadiah puasa xnak? baju raya pon xnak ker?
husaini: ibu da buat baju raya kita..cukuplah...
ann: itu baju melayu, xkan adik xnak beli t-shirt ngan jeans..cam tahun lps...
husaini: xpelah k.ann, baju yg lama boleh pakai lg...xyahla membazir...

lepas perbualan, ann terfikir, adik ann da matang. dah boleh fikir apa yang perlu, apa yg tidak dgn umur die baru 8 tahun...dengan kedudukan dia sebagai anak bongsu yg manja sepatutnya dia akan mendesak ann belikan segala yang diingini..tp husaini bukan camtu...die xnk membazir...syukur alhamdulillah, adik k.ann da besar...

Friday, August 20, 2010

minta tolong

ari nih ann dan hubby terima berita yg menakutkan, menyedihkan...dua hari lepas doktor xkasi ann puasa sbb keadaan baby yg xbrape sihat wlupon jantung dan kedudukannya elok...
tadi tengah bersiap nk ke klinik,tibe2 ade darah yg byk kat sluar...sakit cam kene sengugut...sampai je klinik..trus scan...dan keputusan mengecewakan..kedudukan baby da ke bawah, jantung pon lemah...dan ade tompokan darah dalam rahim...selama 10 minggu baby nih berjuang untuk hidup..berbagai dugaan dan ancaman dia dah tempoh...harap2nyer ujian ini masih boleh ditempuhi dengan kuat spt sblm nih...
ann still amik suntikan tuk kuatkan rahim...usaha selagi boleh...ann cakap kat diri ann sendiri, selagi baby nih tak keluar, selagi tuh boleh usaha...
sekarang nih hanya berdoa yg boleh ann buat...ann nak minta kawan2 tolong doakan baby ann sihat n selamat...tolong yer kwn2...terima kasih semua...

Sunday, August 15, 2010

rindu kat ofis

ari nih ann gagahkan juga kaki melangkah ke ofis...boring duduk kat rumah...lgpun rindu sgt ngan tempat kerja ku ini..hehehe....mau tak rindu...sebulan ann tak kerja...dan sebulan juga meninggalkan semua kerja2 ku yang terbengkaai kepada sesiapa saja yang terpaksa sambung...hahaha...takde niat pun nak aniaya sesiapa..semua yang terjadi di luar pertimbangan kita..so, teruskan ajela...kehidupan ann skrg sedikit berbeza dari sebulan yang lepas...skrg ann tak boleh byk bergerak...tak boleh byk jalan..setakat ni doktor tak kesi kerja..suh baring n rehat sahaja di rumah...siap pesan, masa mc nih jgn lak gi jalan2...gi shopping...mmg ann ikut nasihat doktor..sebab tak nak menyesal lagi...tahap kesihatan setakat hari ini semakin baik...insyaallah miggu depan da boleh masuk kerja...tp still tak boleh angkat file or anything yg lebih dari 2kg...tak boleh berlari2 turun naik tangga...tak boleh duduk dalam tempoh yg lama..kena baring sekejap2...so, camne nak kerja yerk????marilah kita fikirkn...hahaha....
rindu kat sume kawan2...rindu kat kejer..tp ade sedikit ketakutan sebab da sebulan takbuat kerja...

Monday, July 5, 2010

Tolong klik pada link di bawah yer...

Kepada semua pelawat. tolong klik pada semua link di bawah, lepas tu klik pada text bar hijau pada atas sebelah kanan... terima kasih yer semua...ann tengah buat ujikaji nih...kalau betul2 berjaya ann akan hebahkan kepada kawan2 semua....




My Feeling Now..

Lama tak mengarang di sini...
apa yang ann rasa sekarang???
SEDIH, KECEWA, MARAH, GERAM dan berbagai perasaan yang tak best....
kenapa ann rasa cam nih...sebab tiba2 ann rasa ann tak boleh percaya kawan2 yang selama ini dipercayai...tapi akhirnya menikam ann semula...hanya disebabkan satu perkara yang bukan berpunca dari ann...
aku dikelilingi orang2 yang bermuka2...labih dari talam 2 muka..ni ade 3,4,5 muka agaknya...

**moral of the story...jgn percaya org 100%...walau cam mana jujur pon kita dlm persahabatan, tidak semestinya akan dibalas dgn kejujuran juga...
**rasanya thn ni adalah tahun terakhir aku pegang jwtn nih..sbb aku da tau ade org sekeliling aku yg xsuka aku pegang jwtn nih...

Saturday, June 12, 2010

Lawatan Kilang Beryl's Chocolate

21 Jun 2010, Beryl's Seri Kembangan...
Puspanita JMM ade buat lawatan ke kilang Beryl's di Seri Kembangan...kami bertolak dari office dengan bas jabatan jam 9.30 pagi...sampai ngam2 jam 10.00 pagi...mula2 kami diberi penerangan tentang sejarah dan latar belakang kejadian coklat...mmg terliur je tgk video yg ditayangkan..sbb die zoom kat coklat2 tuh...lepas tgk video penerangan tuh, kami dibawa melawat dan melihat cara coklat diproses dan dibungkus...lps tuh kami dibawa ke kedai yg membolehkn kami memborong coklat sambil merasa coklat yg disediakan...mmg rambang mata tgk coklat2 tuh..tp disebabkan ann duk berdua je ngan hubby...so, xdela ann sakan membeli..beli yg kecil2 je..tuk merasa bak kata org...

tgkla org memborong coklat...ish..ish...ish...
ini antara yg menarik perhatian ann...terutama chilli milk chocolate..ann tak beli..takut xmkn nnti..membazir jer...
antara yg menjayakn program lawatan ini...terima kasih atas sambutan yg diberikan...xde la rasa sia2 usaha ann selama ini...

**insyaallah thn depan pegi kilang lain lak...tp klu ade yg nk pegi kilang beryl's nih lg..boleh jer..

Tuesday, June 8, 2010

1st Anniversary


**terlambat post sebab lupa..buat da lama..heheheh

Monday, June 7, 2010

Siti Musliha - Hujan Air Mata

Mendung berarak dalam hidupku
Tak siapa tahu derita kalbu
Tiap jelmaan malam dan siang
Airmataku bagaikan hujan

*
Usahlah diri ini dibezakan
Usahlah diri ini disusahkan
Kita semua di pentas dunia yang sama

Ku sedar diri serba kekurangan
Meratap dan mencari perlindungan
Darimu insan ku gantung setinggi harapan
http://www.free-lyrics.org

Pada mereka yang membantu
Redhakanlah aku
Setiap budi yang diberi
Ku bawa ke mati

Terima kasih pada me teman
Selamat tinggal aku ucapkan
Di malam sunyi yang memisahkan
Airmataku bagaikan hujan

(Ulang dari *)

**Dapat bg lirik je, xtau aper masalahnyer, xleh upload lagu nih..
**Ann teringat lagu ni bila tengok cerita melayu kat Astro..lupa tajuk apa..tapi mmg ann tersentuh ngan cerita tuh...ditambah pula ann tau siapa penyanyi asal lagu nih...

Aktiviti Hujung Minggu

Hujung minggu lps ann ngan hubby ade aktiviti special...klu ikutkn rancangan, nak celebrate anniversary kami yg pertama...tapi disebabkan hubby ade kerja, terpaksalah kami tangguh...so, ann pun tolong hubby buat kerja dia...nih ala2 celebrate gak la..tp dengan cara yang tersendiri.. makan aiskrim roti je..beli kat org jual pakai motor tuh..

Rase2nye tau tak apa benda alah nih?? nih lah engine kete kelisa...kami tengah dalam proses nak tukar clutch...

Gambar berdua takde..ni je yg sempat snap. tak berani nak minta hubby posing takut kena marah free..orang tengah busy ann sibuk kacau...hehehe

nih first time hubby benarkan ann pegang spanar tolnog dia..klu tak, jgn harap...sbnrnya lama dah teringin nk sama2 pegang spanar..seronok klu tau skt2 psl enjin nih..
Benda alah besi yang besar tuh engine crane. dah lebih 6 bln beli, nih baru 1st time guna..akhirnya berguna juga benda alah nih..

**lepas ni ann nak belajar tukar minyak hitam lak..mane tau boleh buat sendiri nnti...ada siapa2 nak servis kereta??ade BRANNN....hahaha...

Thursday, June 3, 2010

Gambar Arwah Mak

Cuti hujung minggu lepas Ann dan suami balik kg. Kebetulan ada kenduri kahwin kat Air Baloi, Pontian. so kami pun singgah pusara arwah mak mertua (ibu kandung hubby). Tiba-tiba ann lak yang rasa rindu kat arwah walaupun ann tak pernah jumpa arwah.
On da way blk ke Selangor kami singgah Kulai, rumah makcik hubby yang menjaga nenek sebelah arwah mak. So, ann dengan tak malunya minta nak tengok gambar arwah. Alhamdulillah, ade lg beberapa keping gambar walaupun tak banyak. Makcik pun bagi kat kami 2 keping. cukuplah untuk kami tatap untuk lepaskan rindu...Al-Fatihah...


Allahyarhamah Tengku Induk Habsah Tengku Daeng Md Amin...

Wednesday, May 19, 2010

CNY 2010 di Pantai Penyabong

Gambar nih da lama tp nak juga masukkan, sbb da takde kejer...hahaha...saje nak wat kenangan...sebenarnya rindu kat family semua...lg 2 minggu br boleh blk kg...

mane menghilang suamiku?? ni sebahagian jer..

Atuk, nenek, pokchu ngan mia..aperla yg ditarik mia tuh atas kpala pokchu..bkn bole tarik rambut pon...

terasa suamiku paling kecik plak...bila ann lak nak kecik nih...tunggu je lah...

Mia ngan pokde n mokde die..cam da tua sgt la plak...hehehe

suka pemandangan kat cni di waktu senja..cantik...

nih misi menjahanamkan pukat org...hahaha...org bndr jumpa pukat...jakun...

nih gaya fav akmal yg pokde suka sgt2....br blajar nak buat peace...:)

Tuesday, April 27, 2010

Hukum Isteri Meleteri Suami

Dewasa ini boleh dikatakan fenomena isteri meleteri suami atau dalam kata lain tidak menghormati suami. Bagaikan sudah menjadi satu perkara lumrah bagi kebanyakkan pasangan, tanpa sedikitpun merasa bersalah melayani mereka seperti adik lelaki sahaja lagaknya.
Apa yang lebih mendukacitakan, apabila ada di kalangan isteri yang menyifatkan menjaga peribadinya dengan bersikap sopan terhadap suami sebagai ketinggalan zaman. Keadaan ini juga akan menjadi model yang tidak baik kepada anak-anak yang mungkin diwarisi dari satu generasi ke satu generasi lain sehingga akhirnya menjadi satu budaya yang negatif.
Banyak nas al-Quran, terutamanya hadis Nabi yang membincangkan tentang kewajipan isteri mentaati suami, selagi tidak diminta melakukan perbuatan maksiat.
Sabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: " Jika sekiranya aku berhak menyuruh seseorang supaya sujud kepada seseorang yang lain, nescaya aku menyuruh para isteri sujud kepada suaminya. " Hadis tersebut menerangkan betapa kepatuhan isteri terhadap suami amat diutamakan demi kebaikan sesebuah institusi keluarga, sesuai kedudukannya sebagai pemimpin rumah tangga.
Demikian juga halnya ketika junjungan besar Nabi Muhammad s. a. w. mikraj kelangit. Baginda telah dipersaksikan dengan neraka dan penghuninya yang kebanyakkannya terdiri daripada kaum wanita..
Ali Karramallahu Wajhah berkata: " Aku masuk ke rumah Nabi beserta Fatimah,aku mendapati baginda sedang menangis tersedu-sedan." Aku bertanya, " Ya Rasulullah, apa yang! membuat anda menangis? " Baginda menjawab, " Ya Ali, pada malam aku diangkat ke langit, aku melihat kaum perempuan daripada umat ku disiksa di neraka dengan bermacam-macam seksaan. Lalu aku menangis kerana begitu berat seksaan mereka yang aku lihat. "

MENGHERDIK
Baginda antara lain melihat perempuan yang digantungkan dengan lidahnya, sedangkan air panas dituangkan ke dalam tenggoroknya kerana ia telah menyakitidan menyumpah-nyumpah suaminya. Ada isteri yang tergamak bercakap kasar malah mengherdik suaminya kerana tidak mendapat apa yang diminta seperti barang kemas, perabot rumah berupa set sofa dan TV rata 29 inci yang menjadi trend semasa. Lebih buruk lagi perangai si isteri apabila membanding-bandingkan suami dengan jiran tetangga yang mampu menyediakan barangan terbabit, sekali gus dilabelkan sebagai suami mithali. Bukan tidak boleh sama sekali meminta sesuatu daripada suami tetapi janganlah menggesa mereka menuruti kemahuan anda sehingga membebankan dirinya. Sebaliknya, isteri patut bersyukur kerana berpeluang meraih keredhaan Allah.
Nabi Muhammad s. a. w. bersabda, " Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada seorang isteri yang tidak bersyukur kepada suaminya."
Hal ini biasa terjadi kepada suami yang miskin, manakala isterinya pula tergolong dalam orang-orang berada, yang suka mengungkit-ungkit mengenai hartanya, apatah lagi yang telah dinafkahkan kepada suaminya.
Mungkin ia agak sukar untuk dipenuhi apatah lagi bagi isteri yang bekerja,namun percayalah, ia bukan sahaja akan menjadi perkara biasa tetapi juga ringandan lancar, jika kita menganggapnya sebagai ibadah dan juga satu jihad.
Marilah kita sama-sama merenungi kisah anakanda kesayangan Nabi Muhammad s. a.w. iaitu Fatimah Az-Zahra yang melaksanakan rutin hariannya sebagai seorangsuri rumah tangga secara sendirian tanpa pembantu. Fatimah pada suatu hari telah meminta suaminya, Ali pergi menemui Rasulullah s. a. w. dan meminta jasa baik baginda untuk menyerahkan seorang wanita tawanan perang sebagai pembantu rumah.
Rasulullah bagaimanapun tidak dapat memperkenankan permintaan puterinya kerana semua harta rampasan perang termasuk wanita-wanita itu bukan menjadi milik baginda, tetapi milik negara Islam dan kaum Muslimin seluruhnya.
Baginda tidak dapat memberikan sesuatu yang bukan menjadi miliknya.
Permintaan Fatimah itu membimbangkan baginda, bukan kerana tugas berat yang sedang dipikul oleh puterinya itu tetapi disebabkan oleh bayangan keluh kesah seorang isteri yang tertekan akibat tugas-tugas yang perlu dibereskannya.
Pada sebelah malamnya, baginda telah mengunjungi rumah Fatimah dan menyatakan kepadanya: " Apakah kamu berdua (Fatimah dan Ali) suka kepada satupemberian yang akan ku berikan ini, sedangkan ia lebih baik daripada apa yang kamu minta siang hari tadi? "
Fatimah amat sukacita mendengarkan tawaran tersebut sekalipun dia tidak mengetahui apa bentuknya. Rasulullah menyatakan kepada Fatimah bahawa hendaklah dia membaca Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahu Akbar, masing-masing sebanyak 33 kali setiap kali sebelum tidurnya.
Semenjak itu, wirid yang diajarkan oleh Rasulullah telah menjadi amalan anakdan menantunya. Hasilnya, Fatimah mendapati dia tidak lagi menjadi keluh kesah dalam menghadapi apa jua kerja-kerja sehariannya yang berat, malah merasa cukup bahagia melakukannya.
Baginya, segala tugasan yang disempurnakannya sebagai seorang suri rumah merupakan satu amalan yang solehah. Dengan taufik Allah, sesungguhnya walauseberat mana sekalipun tugasan yang menanti di rumah, tidak akan memenatkan selagi steri tidak meletakkan dirinya seolah-olah sama taraf dengan suami, walau setinggi mana sekalipun darjatnya.
Kepada para suami, kita sama-sama maklum, dalam zaman moden yang serba mencabar ini terutamanya di bandar-bandar besar, kita tidak dapat mengelak kos sara hidup yang tinggi sekaligus memerlukan kedua-dua suami isteri keluar bekerja.
Si isteri telah melakukan pengorbanan mencari rezeki tambahan untuk menyara keluarga yang sepatutnya menjadi tanggungjawab suami. Jadi sudi apalah kiranya sang suami bersama-sama meringankan tugas si isteri seadanya. Bukankah Rasulullahs. a. w. telah berpesan supaya para suami berbuat baik kepada isteri mereka.Jikalau isteri taat kepada kalian, janganlah pula menyusahkan mereka.
Nabi Muhammad s. a. w. bersabda yang ertinya: "Orang-orang yang terbaik daripada kamu sekalian adalah yang lebih baik dalam mempergauli keluarganya dan saya adalah yang terbaik dalam mempergauli keluargaku. "
Bagi kaum wanita & lelaki yg sudah berumah-tangga, marilah kitasama-sama belajar saling tolong-menolong meringankan beban pasangan kita. Semoga kisah tadi membawa menfaat bagi kita semua...
insya'Allah. .


**Teks ini diemelkan oleh kawan sekolah ann..pengisian dalam emel ini baik untuk dikongsikan bersama...mungkin ada antara kita yg terlupa tentangnya...Emel ini lebih ditujukan kepada diri ann sendiri...untuk mengingatkan ann tentang tanggungjawab sbg isteri yang solehah dan yang diberkati Allah...

Monday, April 26, 2010

Tahun Pertama

Diam tak diam, dah 10 bulan 3 minggu ann hidup sebagai seorang isteri...
Betul lah kata orang tua-tua...tahun pertama adalah tahun perkenalan..disamping honeymoon year, tahun untuk kenal luar dan dalam pasangan kita...begitu juga dengan kami...memang kenal dah lama, tapi sebelum kahwin...kenal luar aje...sebab jumpa pun kat luar...dah siap cantik-cantik..wangi-wangi...tapi bila dah kahwin, kita kena hadap buruk, busuk dan segala-galanya...dari waktu bangun tidur sampailah waktu masuk tidur semula...
Tapi pada ann, tahun pertama nih memang banyak ujian dan dugaan...kalau kita tak kuat..mau bercerai berai...cam tu lah agaknya terjadi kepada pasangan2 yg tempoh perkahwinannya tak sampai 1 tahun.
Alhamdulillah, suamiku walaupun sedikit panas baran..tetapi masih boleh handle isterinya yang juga panas baran..hehehe...dan ann berdoa supaya kami sama2 dapat mengharungi bahtera rumahtangga ini dengan tabah dan sabar...redha dengan ujian Allah selama ini dan akan datang...
Doa ann untuk tahun kedua perkahwinan kami, kami dapat menambah bilangan ahli keluarga kami...dan suamiku berjaya memantapkan lagi perniagaannya...aminnn...

Thursday, April 15, 2010

Jam Ann Hilang....

Sedih sangat skrg nih...tp takdela sampai menangis...cuma macam nak nagis je bila tiba2 gerak hati kata yang ann takkan dapat jumpa jam tangan ann semula...dah cari merata tempat..kat rumah n kat office...semua tempat, sehinggakan tempat yang tak logik pon cari jugak...sedih sebab ann jarang berenggang dengan jam tuh...cuma yang ann perasan, sejak akhir2 ini ann sering buka jam tuh sebab talinya dah ketat..so, dah tak selesa...kiranya niat di hati nak longgarkan sikit talinya...langsung takde terniat pon nak tukar jam...huhuhu...sedihnya...sampaikan termimpi2...

**kalau ada sesiapa terjumpa jam tangan jenama crocodile kat ICT, tolong ann inform kat ann....

Friday, April 9, 2010

Lawatan ke TDR

Tempat: TDR, Bukit Tampoi, KLIA
Tarikh: 7hb April 2010 (Rabu)

Ann ngan bos, Aree dan Cengko gi Pej Met KLIa untuk meeting dan ujian VAS kat sana pulak...lepas tuh dalam pukul 3.00 petang kami dibawa ke TDR Bukit Tampoi...Memang pengalaman yang best...kerja tak berapa tapi main je lebih.. hehehe...so, kat sini ann letak la sedikit gambar untuk dikongsi bersama...pemandangan dari stesen radar ni memang cantik..sebab atas bukit. jadi kita boleh nampak sekitar KLIA dari atas bukit ini.

Orang lain yang buat kerja, ann tengok jer...pastu ambik gambar..kononnya untuk buat laporan tahunan...kukuh betul alasan kan...hehehe...

Monday, April 5, 2010

Penantian itu satu penyiksaan

Memang betullah orang kata, penantian itu satu penyiksaan...salah satu kerja yang paling ann benci dan tak suka...menunggu...tak kira la tunggu ape..tp pada saat ini ann disuruh menunggu...aaaggghhhhhh...bosannya...dah takde orang da kat opis nih...dah tak tau nak google ape lagi kat internet nih...skrg nih pikir nak mandi, nak baring2..nak luruskan badan...ish...nikmatnya...

**abg, cepatlah ckt...boringlah...tp sian kat abg keje sorg2...tak pe ann..sabar2....sabar itu tersangatlah indah...huahuahua....ann da masuk air...

Thursday, April 1, 2010

Anak-anak yang tak berdosa...

Sejak akhir2 ini, hampir setiap hari kita dengar berita kes buang bayi...samada yang dijumpai itu masih hidup atau sudah meninggal dunia...sedih sangat dengar berita macam nih...setiap kali dengar berita buang bayi ni, ann akan terfikir, apakah dalam fikiran (kepala otak) orang2 yang buang bayi ini??langsung takde perasaan kesian, takut ke dalam diri???inilah jadinya kalau setan dan iblis dah mengarah diri...

satu lagi cerita yang biasa kita dengar kes dera anak-anak...hai..apelah nak jadi ngan orang-orang sekarang nih...ada anak dibuang2...didera dan dibunuh...tak reti bersyukur langsung...kalau taknak pun, bagilah kat orang lain..tak pun bagi kat rumah kebajikan..jangan dibuang atau dibunuh...tak takut dosa ker????

orang yang tak ada anak sibuk usaha macam2 nak anak, yang dah dapat...sibuk buat macam2 nak buang/bunuh anak...

**Ya Allah , kurniakanlah daku anak yang soleh dan dapat mendoakan aku dan suami didunia dan akhirat...amin...

Thursday, March 25, 2010

Lemah...

Down betul lah hari ini...malam tadi tak boleh tidur, dah makan ubat pun masih tak boleh tidur.pejam mata sambil berzikir pun, adelah terlelap tak sampai satu jam...asyik terjaga setiap jam...sampaikan ann baring je tunggu alarm bunyi jam 6 am..lambatnya rasa waktu berlalu...akibatnya pagi ini sakit kepala, rasa nak muntah dan tak bermaya...rasa pusing je bumi nih...tadi gi MPC ingat nak beli sarapan, tak jadi sebab rasa loya je tengok makanan kat MPC tuh.camne nih..ape ann nak makan nih..semua tak lalu...camne nak ada tenaga kalau tak makan apa2...ann, kuatkan semangat!!!aik, nape tak kuat2 gak semangat nih...???

**Allah bagi kita sakit tanda DIA sayangkan kita...ingat tuh...

Wednesday, March 24, 2010

Cepatlah pergi...

cepatlah pergi demam...dah tak larat dah nih...hidung pun dah sakit asyik kena tenyeh jer...start demam hari isnin...memang teruk kali nih sebab sampai hilang selera makan..selalunya demam macamana pun selera makan takkan terjejas..tapi kali ni memang flat...ini masuk hari ketiga..dapat mc cuma 2 hari...so, hari ni terpaksa kerja..lagipun banyak kerja yang pending...masuk hari ke-4 kalau masih demam terpaksa pergi klinik lagi..untuk rawatan susulan...

**Isnin lepas call ibu, ibu ckp hafizah n husaini pun demam...husaini mc 2 hari juga..takkanlah sebab naik bas SA-JB-SA kami bertiga boleh demam teruk begini...

Tuesday, March 16, 2010

Alhamdulillah, Husaini Sudah Khatan...

Isnin, 15hb Mac 2010
Klinik Keluarga Noor Hajar, Shah Alam, Selangor

Alhamdulillah, Husaini ditemani Hafizah dan suami, mak, Siti Zaharah dan Muzaffar telah selamat dikhatankan. Semuanya berjalan lancar, dia pun memang bersemangat nak khatan juga bila tengok Muzaffar dah khatan.
So, sekarang ini Husaini berpantang di rumah Kak Fizah di Shah Alam. Mak yang jaga dia...yang kelakarnya, lepas keluar dari bilik doktor dia senyum, muka berseri-seri...dalam klinik lagi dah kira duit yang dia dapat...lepas tuh jalan selamba je laju dan langkah longkang besar...orang lain pulak yang cuak..sampai rumah minta makan, lapar katanya..bila dah boring minta raket badminton, nak main badminton pulak...mak katalah, bagi baik dululah...barulah dia baring tengok tv...
pukul 5.00 petang ann balik dari office terus ke SA nak melawat Husaini, dia tengah tengok tv. Tiba2 bila nak buang air kecil, menangis...kat depan ann pon tunjuk muka sakit je...berkerut2...mak cerita, dr pagi ok je, tak de pon sakit sampai nak menangis...tiba-tiba k.ann datang, semua sakit...kelakar lah adik nih...bila ada kakak dia, terus tunjuk sakit...nak manja lah tu....tapi dengan abang2 dia, tunjuk kuat..semua ok..suara pon takde macam orang sakit...dengan k.fizah pulak, balik je kakak terus sakit kepala..adik...adik...kelakarlah awak nih...

**gambar tak boleh diattach untuk post kali ini, ditakuti akan dikomersilkan olh pihak yang tidak bertanggungjawab...:)

Wednesday, March 10, 2010

Sekali lagi...

Jumaat, 5hb Mac 2010...
Sekali lagi ann gugur...tapi kali ini kami lebih kuat menghadapinya...mungkin sebab dah ada pengalaman kot...cuma terkilan sebab kali ini ann cukup berjaga2...hubby pon terlalu berhati-hati, sehinggakan semua kerja rumah dia take over...sampaikan masak pon ann tak payah buat...
so, sekarang ini ann dalam proses berpantang...walaupun tidak terlalu serius, tapi ann jaga makanlah..hari ini 1st day kerja, so pagi tadi bangun pukul 5.30 pagi masak lauk sendiri...senang je, sumer rebus..sayur rebus dan ikan rebus...
Kesan dari gugur nih, sakit pinggang yang keterlaluan...kesan dari gugur kali pertama dulu, masih sakit lagi...bila kedua nih, sakit tuh macam sekali ganda...sakitnya bukan bahagian tepi seperti kita datang haid, sakitnya bahagian belakang...sehinggakan ann tak boleh duduk, berjalan dan berdiri dalam tempoh yang lama...

**Allah bagi kita ujian dan sakit, tanda Allah sayangkan kita...

Tuesday, March 2, 2010

Gangguan Fasa Luteal, Punca Bagi 13% Kes Ketidaksuburan

Sudahkah anda mencuba kaedah BBT seperti dalam Report 'Mengesan Kesuburan Dengan Kaedah BBT' yang anda download sebelum ini?

Artikel ini adalah merupakan suatu lanjutan kepada report 'Mengesan Kesuburan Dengan Kaedah BBT'. Artikel ini lebih mudah difaham oleh mereka yang telah mula menjadikan aktiviti mencatat BBT sebagai rutin harian mereka. Mudah-mudahan artikel ini bermanafaat.

Apa Itu Fasa Luteal

Suatu kitar haid terbahagi kepada dua fasa.

1. Fasa Folikel - Bermula dari hari pertama haid hingga ovulasi

2. Fasa Luteal - Selepas ovulasi sehingga haid berikutnya

Oleh itu, pemisah antara fasa folikel dan fasa luteal adalah haid dan ovulasi.

Fasa selepas ovulasi dikenali sebagai fasa luteal kerana setelah ovulasi, korpus luteum mula menghasilkan hormon progesteron. Hormon progesteron adalah dominan pada fasa luteal. Ketika aras progesteron ini tinggi, suhu badan akan meningkat dan seterusnya lapisan endometrium dibina sebagai persediaan proses penempelan jika telur berjaya disenyawakan. Lapisan endometrium ini memainkan peranan penting bagi pertumbuhan janin dalam rahim. Oleh itu, jika seseorang wanita tersebut hamil, disebabkan aras Progesteron yang tinggi, suhu badan akan kekal tinggi sebagai inkubator terhadap janin yang terbentuk. Kitar haid akan tertangguh sehingga habis tempoh kehamilan.

Jika tiada persenyawaan berlaku, lapisan endometrium yang dipenuhi dengan saluran darah ini akan runtuh, maka darah bersama-sama dengan kandungan dinding endometrium yang runtuh ini akan keluar sebagai darah haid.

Fasa luteal juga dikenali sebagai Days Past Ovulation (DPO), Tempohnya adalah sekitar 12-14 hari.

Fakta Penting Tentang Fasa Luteal

Fasa folikel adalah tidak tetap kerana ia bergantung kepada bila berlakunya ovulasi manakala ovulasi pula boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti stress, pengambilan ubat-ubatan, peningkatan aktiviti-aktiviti harian dan faktor-faktor lain. Jika proses ovulasi terganggu, maka tempoh fasa folikel juga berubah.

Tempoh fasa luteal pula adalah sangat tetap bagi seseorang individu, jika ada perubahan pun tak lebih dari 1 hari.

Berikut adalah suatu 'misconception' bagi seseorang wanita yang mengunakan kaedah kalendar bagi mengira hari-hari subur iaitu mereka kira dari 'depan' iaitu dari fasa folikel sedangkan fasa folikel boleh berubah-ubah. Sebaliknnya, pengiraan hari ovulasi dan hari-hari subur ini sepatutnya dikira dari 'belakang' atau dari fasa luteal ini.

Dengan mengambil kira fakta ini, kita boleh kesan waktu ovulasi dalam sesuatu kitar haid dengan formula berikut:

Tempoh Kitar Haid - Tempoh Fasa Luteal.

Contoh:

Tempoh Kitar Haid = 28 hari

Tempoh Fasa Luteal =12 Hari

Ovulasi : 28-12=16

Oleh itu, ovulasi akan berlaku pada hari ke 16 bagi kitar haid wanita ini.

Formula inilah yang digunakan oleh mana-mana Kalendar Ovulasi bagi mengesan hari-hari subur. Dalam ebook Rahsia Mudah Hamil, kami ada terangkan bagaimana untuk mengesan hari-hari subur berdasarkan Kaedah Kalendar ini dengan lebih detail dengan bantuan satu gambarajah khas. Hanya rujuk gambarajah tersebut sahaja dah boleh tahu bila hari subur tanpa perlu kira-mengira seperti di atas.

Bagaimana Mengesan Fasa Luteal dari carta BBT?

Fasa Luteal = bermula dari Ovulasi hingga Hari pertama Haid.

Bagaimana untuk kesan tempoh fasa luteal ini melalui carta BBT? Rujuk gambarajah di bawah.

Berdasarkan rajah di atas,

tempoh kitar haid wanita ini = 28 hari.

Ovulasi berlaku pada = hari ke 14

Tempoh fasa luteal adalah = 14 hari

Apa Itu Gangguan Fasa Luteal?

Bagi kebanyakan wanita, fasa luteal adalah sekitar 14 hari, bahkan mungkin juga bagi sesetengah wanita sehingga 17 hari. Keadaan ini adalah normal.

Seseorang itu dikatakan mengalami Gangguan Fasa Luteal jika fasa lutealnya menjadi pendek dan haid akan berlaku lebih cepat setelah ovulasi. Atau lebih tepat lagi, seseorang itu dikatakan mengalami Gangguan Fasa Luteal jika didapati fasa lutealnya adalah 10 hari atau kurang.

Berikut adalah Definisi 'Luteal Phase Defects' yang kami dapat dari laman MediLexicon iaitu sebuah laman web yang menyediakan servis Online Medical Dictionary.

A condition characterized by inadequate secretion of progesterone during the luteal phase of the menstrual cycle, with resultant infertility;

(Satu keadaan dimana kekurangan rembesan hormon Progesteron ketika fasa luteal dalam sesuatu kitar haid yang mengakibatkan ketidaksuburan)

Wanita yang mengalami Gangguan Fasa Luteal tidak dapat menghasilkan hormon Progesteron yang mencukupi ketika Fasa Luteal. Oleh itu, dinding endometrium tidak bersedia sepenuhnya untuk proses penempelan dan pembentukan janin.
Menurut suatu kajian yang dilaporkan oleh Human Reproduction, Vol. 1, No. 3, pp. 145-147, 1986, Juan Balasch et al mendapati bahawa 46 dari 355 wanita yang mengalami masalah kesuburan adalah berpunca dari Gangguan Fasa Luteal.

Bagaimana Mengesan Gangguan Fasa Luteal dari Carta BBT?

Kita dapat mengesan Gangguan Fasa Luteal ini melalui carta BBT, iaitu jika jarak diantara ovulasi dan haid seterusnya adalah 10 hari atau kurang. Fasa luteal ini mestilah lebih dari 10 hari bagi menyokong kehamilan. Jika ini dapat dilihat pada carta BBT anda, segera dapatkan pandangan doktor berdasarkan carta BBT tersebut.

Kami berharap agar tidak ada yang akan bertanya melalui email terhadap bentuk2 carta BBT anda kerana adalah mustahil untuk dibuat sebarang analisa terhadap carta BBT hanya melalui email. Buatlah satu temujanji bagi satu sesi konsultasi profesional oleh doktor. Usaha anda untuk membuat catatan BBT setiap hari sangat membantu doktor untuk membuat diagnosis lanjut terhadap keadaan kesuburan anda. Mereka akan membuat ujian lanjutan yang lebih tepat bagi pengesahan.

Penutup

Kami tidak akan menyentuh tentang sebarang kaedah rawatan kerana penulisan ini hanya khusus bagi mengesan 'Gangguan Fasa Luteal'. Tapi apa yang penting, adalah Gangguan Fasa Luteal ini biasanya boleh dirawat.

Kesimpulannya, inilah diantara kelebihan catatan BBT walaupun kaedah ini agak kuno, rumit dan leceh berbanding kaedah LH kit ataupun OPK(Ovulation Prediction Kit) yang dikesan berdasarkan hormon LH. Kelemahan kit LH, ia hanya mengesan peningkatan aras hormon LH, tetapi tidak dapat mengesahkan jika ovulasi benar-benar berlaku ataupun tidak.

Walaubagaimanapun, ia hanyalah satu kaedah bagi mengesan tanda-tanda Gangguan Fasa Luteal. Corak carta BBT bukanlah keputusan yang muktamad bagi mana-mana masalah kesuburan. Tetapi memandangkan ia adalah kaedah yang anda boleh buat sendiri (DIY), maka ia boleh dijadikan sebagai satu panduan awal sebelum mendapatkan khidmat nasihat professional dari doktor.

Di pusat-pusat rawatan kesuburan, mereka mungkin akan menggunakan kaedah-kaedah lain seperti 'Endometrial Biopsy' yang dikatakan paling tepat bagi mengesan Gangguan Fasa Luteal.

Akhir sekali, jika anda dalam ikhtiar untuk dapat zuriat, jangan menganggap bahawa catatan BBT semata-mata untuk mengesan hari-hari subur, tetapi ia adalah sebagai sebahagian dari proses mengenali proses-proses yang berlaku dalam diri seorang wanita.

**Catatan ini ann perolehi dari seorang kawan baik. so, letak kat blog supaya senang nak simpan dan review bila perlu.

Belin@sesirat??

Apakah nama komersil binatang ini?

Belin@sesirat???

Apakah ini, ayah ann kata binatang nih namanya belin...tapi abang ipar kata nama lain,ann tak ingat. Spesies sama macam belut..cuma ianya lebih langsing..rupanya sebijik macam ranting kayu..mula-mula memang kami semua tak perasan, tapi tiba2 ann nampak ia bergerak2 dalam lopak atas jalan depan rumah rehat kami di Taman Negeri Endau-Rompin. So, kami pon berdiskusilah berkaitan binatang ini. Along ann kata belin nih bagus untuk merawat luka...letak dalam minyak urut pon ok katanya..tapi ann tak tergamak lah nak pegang atau tenung lama-lama...geli geleman...
Ann dah cuba google tapi tak jumpa juga...kalau ada sesiapa yang tahu, tolonglah bagitau yer...

Nur Shasha Dania

yang pasti mata ikut mama dia...


Kepada kawan-kawan yang belum sempat melawat Kak Tie yang baru lepas bersalin, ini ann ada sekeping pic anak dia untuk semua...tapi sempat snap satu je sebab bateri kamera dah weak sesangat...Inilah permata hati Kak Tie dan suami setelah 3 tahun menunggu...yang kelakarnya Kak tie kata, dia beli semua keperluan shasha warna biru sebab ingatkan 'Haikal' yang keluar...siapakah Haikal? nama anak lelaki Kak Tie..(dia dah chop lama dah nama tuh, tapi orangnya masih celah-celah awan lagi...hehehe)
Tahniah Kak tie dan Pian...

klu ann tak gugur hari tuh, mesti ann pun dah bersalin@menunggu hari sebab due date kitorg selang 4 hari jer...tapi takpe semua yang berlaku ada hikmahnya...kan..kan...hehehe...