Monday, January 16, 2017

Kisah Mengandung dan Melahirkan Amani

Aduh....tak tau mana nak start nih...lama banget nih...cerita bersusun dalam kepala jer...

oklah, kita mulakan dengan cerita dan pengalaman mengandung anak ke-2, Dyana Nur Amani yang becok dan keletah tu...huhu....

Sebenarnya tak plan pon nak mengandung masa tu, sbb adib pon baru setahun lebih...dan masa bersalin adib ann caeser..so konon2nya masih trauma....hwahaha...trauma la sangat...

Masa tau je mengandung, usia kandungan 9 minggu...terus pergi PPUM sebab tau ann perlu amik aspirin sama seperti masa mengandung adib..just nak bgtau, mas mengandung amani nih ann mmg banyak berdikari...boleh dikatakan En. Azuan teman tak sampai 5 kali tuk pergi hospital...dan tak pernah teman tuk checkup di klinik kesihatan...ops..jangan salah sangka, dia kerja yang susah nak dapat cuti..takpe ann ok jer..tak de sedih2 pon..sebab faham kerja dia...wah, kuatnya aku...hahaha...

1st scan usia kandungan 2 bulan, doktor kata ada cyst...masa tu 1st time gak dengar perkataan cyst...(betapa cetek ilmunya aku masa tuh)...tp doktor kata takpe, saiz kecik je ni..selalunya boleh hilang sendiri bila baby makin membesar...oklah lega dan tak amik port sangat ape yang doktor cakap...just jaga makan sbb ade GDM...huh..macam2 penyakit dapat masa mengandung...

episod sedih n seram bermula masa usia kandungan 5 bulan, doktor kat KK scan baby tuk kali ke-2, doktor kata ovarian cyst ann semakin membesar dgn jayanya...huhuhu...doktor terus buat surat refer PPUM, teruskn pantau kebesaran cyst setiap bulan scan...masa ni baru nak ingt mati..takut oooo...dan sekali lagi masih takde ilmu sgt lg berkaitan cyst...blk dr KK barula nak google cyst tu ape..huhu...pastu mula la fikir y bukan2....siap fikir, klu aku mati ank aku dapat mak tiri tu...jauh sgt menyimpang...kehkeh...

ok, disebabkan usia kandungan 5bln, baby dah besar doktor tak sarankan utk operate buang cyst, doktor kata kita just pantau...ann pon masa mengandung bukan main lasak...panjang langkah...usia kandungan 8bln, adib masuk hospital sebab jangkitan kuman kat paru-paru...so tau je lah kan bila perut besar terpaksa tidur atas kerusi...usia kandungan 7 or 8 bln tu jugak adik masuk ICU kat hospital serdang akibat serangan sawan...ann ni tak pernah drive sorg2 smpi ke serdang sana...tetiba je dah ada sorang2 kat hospital serdang...huhuhu...hebat tak???kehkeh...

dan semasa mengandung amani ni jugak la mmg ann tak boleh duduk diam...boleh dikatakan tiap2 hari nak berjalan kaki ke amcorp..sorang2 pon jadik...hihi...tak boleh nak salahkan amani yang sekarang ni kuat berjalan..huhu...

ok, kita citer serius skit, bila cyst dah semakin membesar, doktor sarankan untuk ann bersalin caeser awal 2 minggu dari due date..katanya untuk elakkan contraction yang akan merisikokan cyst pecah...kat cini bahaya kalau cyst pecah yer...oklah doktor suh buat pilihan, doktor Qwek (betul ke ejaan nama ni?) sarankan operate, doktor lain ada je yang kata boleh cuba normal...tp disebabkan hujah doktor Qwek tu lebih yakin dan hujah doktor lain tu byk tak tidak meyakinkan, ann memilih utk caeser...boleh pilih date...hihi...so ann pilihlah isnin 13 Jan 2014 utk serah diri ke hospital, 14 Jan 2014 (selasa) tarikh utk melahirkan sekaligus buang cyst yang menumpang dengan jayanya tu...huh...saiz cyst sebelum bersalin ialah 10.6cm x 12.1cm (lebih kurang)...besar sgt..sampaikan rasa perut belah kanan besar terlebih je...

Dyana Nur Amani

**Nama Amani nih dah wujud sebelum adib lahir lagi..hihi, guna pilihan nama masa mengandungkan adib..sebabnya abahnya malas nak fikir banyak2 kali..huhu...

2 comments:

mazni_azis said...

kenapa kena amik aspirin ann. aku pun next baby kena amik aspirin sebab preeclampsia

HazlisaNoor said...

kenangan ni