Wednesday, January 14, 2009

RESEPI LAKSA JOHOR (IBU ANN)

(A) BAHAN-BAHAN:

1 bungkus spageti halus

5 ekor ikan kembung besar

Ikan masin kurau sebesar 2 jari (digoreng)

1 paket kerisik

½ kg santan

Asam keping

(B) BAHAN UNTUK DITUMIS

5 biji bawang besar

10 biji bawang putih

1 senduk rempah kari BABAS (Daging)

1 inci halia

3 batang serai

2 inci lengkuas

1 senduk cili boh

(Kesemua bahan B dikisar)

(C) BAHAN HIASAN

Timun

Taugeh

Limau kasturi

Daun kesum, daun selasih, bunga kantan

Bawang besar dihiris halus/nipis

Sambal belacan (cili merah dan belacan sahaja)

(D) CARA REBUS SPAGETI

1) Panaskan air agak-agak berasap

2) Masukkan spageti

3) Masukkan minyak dan sedikit garam

4) Kecilkan api setelah masukkan spageti, minyak dan garam

5) Setelah lembut (lebih kurang 20 minit) – toskan spageti

(E) CARA-CARANYA

1) Panaskan 1 senduk minyak

2) Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau harum

3) Masukkan ikan (isinya sahaja)

Blend kepala ikan, tapis dan masukkan sekali air rebusan ikan

4) Masukkan cili boh

5) Masukkan santan

6) Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum

7) Masukkan ikan kurau goreng yang dikisar

8) Masukkan kerisik

9) Masukkan garam dan gula secukup rasa

SIAP DAN BOLEH DIHIDANGKAN (Lebih kurang 10 orang makan)

2 comments:

de 'kool said...

tolong buatkan, pas tu hantar kat BSP

gadiselatan said...

ceh, asik nak suh buatkn je..same je cam kak lijah...cube la sendiri, pastu suh ann jd juri tuk raser...hehehe