(A) BAHAN-BAHAN:
1 bungkus spageti halus
5 ekor ikan kembung besar
Ikan masin kurau sebesar 2 jari (digoreng)
1 paket kerisik
½ kg santan
Asam keping
(B) BAHAN UNTUK DITUMIS
5 biji bawang besar
10 biji bawang putih
1 senduk rempah kari BABAS (Daging)
1 inci halia
3 batang serai
2 inci lengkuas
1 senduk cili boh
(Kesemua bahan B dikisar)
(C) BAHAN HIASAN
Timun
Taugeh
Limau kasturi
Daun kesum, daun selasih, bunga kantan
Bawang besar dihiris halus/nipis
Sambal belacan (cili merah dan belacan sahaja)
(D) CARA REBUS SPAGETI
1) Panaskan air agak-agak berasap
2) Masukkan spageti
3) Masukkan minyak dan sedikit garam
4) Kecilkan api setelah masukkan spageti, minyak dan garam
5) Setelah lembut (lebih kurang 20 minit) – toskan spageti
(E) CARA-CARANYA
1) Panaskan 1 senduk minyak
2) Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau harum
3) Masukkan ikan (isinya sahaja)
Blend kepala ikan, tapis dan masukkan sekali air rebusan ikan
4) Masukkan cili boh
5) Masukkan santan
6) Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum
7) Masukkan ikan kurau goreng yang dikisar
8) Masukkan kerisik
9) Masukkan garam dan gula secukup rasa
SIAP DAN BOLEH DIHIDANGKAN (Lebih kurang 10 orang makan)
2 comments:
tolong buatkan, pas tu hantar kat BSP
ceh, asik nak suh buatkn je..same je cam kak lijah...cube la sendiri, pastu suh ann jd juri tuk raser...hehehe
Post a Comment