Monday, February 23, 2009

Roselle


Pengenalan

Famili: Malvaceae

Nama Melayu: Asam Paya

Nama Lain: Hibiscus Sabdariffa L., H. Sabdariffa varaltissima, Rozelle, Red Sorrel, Sour-sour, Lemon bush, Florida cranberry, Oseille rouge (Perancis), QuimbombÓ Chino (Sepanyol), Karkadé (Afrika Utara), Bisap (Senegal).

Penerangan

Dahulunya merupakan tumbuhan herba yang ditanam di sekitar laman kediaman sebagai pokok hiasan. Namun kini penanamannya mula dikomersialkan. Berdaun hijau berurat warna merah yang bersaiz dalam lingkungan 7.5 cm sehingga mencecah 12.5 cm. Bunganya berwarna kekuningan dan kelopaknya boleh dimakan. Tumbuhan istimewa ini boleh hidup subur dan ketinggiannya menjangkau 4.8 meter tinggi.

Kegunaan

Tumbuhan herba ini didapati mampu berfungsi sebagai bahan antiseptik, penambah syahwat, pelawas, agen astringen. Ia juga banyak digunakan dalam perubatan tradisional bagi menangani penyakit seperti batuk, ketidakhadaman, lesu, demam, tekanan perasaan, gusi berdarah (skurvi) dan rawatan penyakit hati selain itu ia juga dilaporkan digunakan untuk merawat penyakit barah. Bunga roselle banyak digunakan untuk pembuatan jus, sos, sirap dan juga sebagai bahan pewarna pada makanan.

Ekstrak daripada kelopak bunganya ditemui mampu memberi kesan antispasmodik (penahan kekejangan), antihelmintik dan antibakteria. Selain itu ia telah didapati mampu menurunkan kadar penyerapan alkohol dan mengurangkan kesannya dalam sistem tubuh badan. Remedi yang mengandungi jus roselle dengan garam, lada hitam dan molasses (sejenis bahan masakan yang digunakan oleh masyarakat Afrika Timur) dikatakan mampu merawat penyakit biliousness (sejenis penyakit yang berkaitan dengan mata).

Daun tumbuhan herba ini juga boleh digunakan untuk merawat pecahan pada kaki manakala losyen yang dihasilkan dari daunnya digunakan untuk merawat luka, jangkitan kulit dan gigitan serangga.

Di India, biji Roselle diberikan kepada pesakit bagi merawat penyakit kulit, kekurangan darah dan kes-kes ringan bagi ketidakupayaan mental atau fizikal dan ketidakhadaman makanan.

Bahagian bermanfaat

Bahagian: Bunga, daun dan biji

Bahan aktif: Gossy peptin, anthocyanin dan glucoside hibiscin (terkandung dalam bunga)

No comments: